KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & Opinie

Verslag – Besluitvormingsronde Gemeenteraad 8 februari

Zwolle – Maandagavond 8 februari 2021 was er weer een besluitvormingsronde in de Gemeenteraad van Zwolle. Er zijn 27 agendapunten behandeld. Wat daarbij vooral opviel is dat alle 5 de moties vreemd aan de dag (voor actuele onderwerpen) zijn verworpen.

Over de Energietransitie

Onder leiding van de PvdA wilde men energiebesparing bij bedrijven bevorderen, omdat dat nog niet snel genoeg gaat. Deze partij wilde ook het gesprek met burgers over de energietransitie opnieuw op de agenda zetten. D66 onder anderen wilde meer verduurzaming voor monumentale gebouwen. Volgens wethouder Monique Schuttenbeld zijn al deze moties overbodig, omdat de gemeente er al aan werkt. De wethouder ziet mogelijkheden voor een burgertop in Zwolle na de zomer. Voor de monumentale gebouwen zet zij de bond Heemschut in, dat is een vereniging voor het behoud van cultuurgoed.

De SP diende een motie vreemd in over het behoud van de voorraad huurwoningen. Zij stelt voor dat de gemeente de huurwoningen die de corporaties verkoopt, opkoopt. Op die manier blijven zij behouden als goedkope woningen, waaraan immers nu een groot tekort is. alle partijen wezen dit voorstel af als te omslachtig. De corporaties in Zwolle doen het goed volgens hen.

De vijfde motie vreemd ging over het koppelen van het programma digivaardig aan gezondheidsvaardig. Wethouder van Willigen vind dit een goed idee, maar alle partijen wijzen het af. Zij wijzen op een eerdere motie over e-health die er nog steeds ligt.

Stemming nieuwe leden

Er zou in deze raadsvergadering gestemd worden over de nieuw aan te stellen wethouder van Groen Links en een lid en voorzitter van de rekenkamercommissie. Dat is uitgesteld naar dinsdagavond 16 februari.

Er is een agenderingsverzoek gedaan om een debat over het joods onroerend goed, dat in de oorlog is geconfisceerd, te houden. Dat is gehonoreerd.

Actuele vragen

De CU stelt vragen over het onderzoeken bij vaccinatie centra of mensen ook hulp willen bij het stoppen met roken. Dit naar aanleiding van een succesvol voorbeeld in Denemarken. Wethouder Van Willigen vind dit een goed idee, maar Swollwacht denkt dat het betuttelend is. De VVD heeft hieraan geen behoefte. Zij vindt het vaccineren belangrijker. CDA wil het nog uitbreiden naar andere verdovende middelen.

D66 stelt vragen over het buiten wachten in de kou door ouderen bij de vaccinatiestraat. Dat zou niet moeten mogen. Wethouder Van Willigen legde uit dat er een ict storing was en dat er drie keer zoveel mensen aanwezig waren dan anders. Die combinatie maakte dat er een lange rij ontstond. De GGD heeft daarop alles op alles gezet om de mensen weer warm binnen te krijgen. Die warme plek is er nu en blijft. Volgens de wethouder heeft de GGD ook een goed draaiboek voor juist warm weer.

Schaatsen op de grachten

Onder leiding van de PvdA willen de fracties dat er een (tijdelijk) vaarverbod komt op de Zwolse grachten, zodat er schaatsijs kan ontstaan. wethouder Dogger vindt dat een prima idee. De Holtenbroekerbrug en de Hofvlietbrug worden gesloten voor vaarverkeer. Alle partijen zijn hier blij mee. Er ligt ook nog een draaiboek uit 2012.

De ChristenUnie en PvdA willen weten hoe het er inmiddels voor staat met de studieplekken in de stad, met name vanwege corona, dat veel jongeren treft. Zij voelen zich uitzichtloos en eenzaam. Volgens wethouder De Heer zijn studieplekken door corona nu niet mogelijk, maar hij herkent de grote zorg hierover. Er zijn overigens volgens hem ook veel jongeren die erg veel veerkracht hebben en zich goed aanpassen aan de lockdown. Momenteel vangen onderwijsorganisaties mensen met moeilijkheden wel op, maar wanneer de corona-pandemie voorbij is, neemt men de studieplekken in de planvorming mee. Daarbij wordt geen creativiteit geschuwd.

Toegankelijkheid natuurgebieden

Het CDA stelt vragen over de toegankelijkheid van natuurgebieden voor mensen met een beperking. Wethouder Dogger gaat hier niet op in, omdat het tegen de prioritering ingaat die de gemeenteraad zelf heeft vastgesteld, (eerst verkeersveiligheid, dan Zwolle fietsstad etc.). Hij vindt toegankelijkheid echter wel erg belangrijk.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en op maandagavonden vanaf 19.30 te volgen via de Livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later te bekijken. De agenda en de stukken zijn hier ook te vinden. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button