Verslag: Besluiten in gemeenteraad over o.a. vuurwerk en parkeren
Zwolle – Maandagavond 4 november was er een besluitvormingsronde in de gemeenteraad. Er kwamen twee insprekers, de rekenkamercommissie, 38 agendapunten en subagendapunten, en zeven moties aan de orde.
De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de werkdruk voor raadsleden, omdatĀ er de laatste tijd veel raadsleden zijn afgetreden. De raadsleden doen dit naast hun gewone baan, en dat is erg zwaar. Zij adviseert om met elkaar daar over te praten en misschien instrumenten in te zetten als bijvoorbeeld een speciaal verlof om te kunnen besturen. Alle raadsleden vinden het werk op zich wel zeer plezierig.
Lange wachttijd
De heer Ed Verhoeven sprak in op persoonlijke titel over de slechte service bij de WMO. Hij moest na zijn ziekenhuisopname 5 weken wachten op een rolstoel en aanpassingen in zijn huis. Ook huishoudelijke hulp kreeg hij niet. De raadsleden vonden het een aangrijpend verhaal en zijn er van doordrongen dat iedereen voldoende hulp moet krijgen.
Jeannine van Oosterom sprak in op persoonlijke titel over het parkeren in de binnenstad van Zwolle. Zij haalde het schrijven van de BBZ aan de gemeenteraad aan, dat bijvoorbeeld pleitte voor maximaal 250m lopen naar de parkeerplaats en het niet afschaffen van (660!) parkeervergunningen. Al eerder spraken zij in. Mevrouw Van Oosterom vindt dat de inwoners onvoldoende worden gehoord, en dat zij een belangrijke stem hebben omdat zij er 24/7 wonen, werken en recreƫren.
Vuurwerkverbod aangenomen
Er gaat een technische briefing komen voor de gemeenteraad over het Horecabeleid, dat aan een vernieuwing toe is. Er was een ruime meerderheid voor het invoeren van het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. De VVD en Swollwacht waren de enigen die tegen stemden. Zij zijn wel voor aanpak van ‘vuurwerkhufters’, maar denken dat het verbod niet te handhaven is. GroenLinks en de PvdD zijn erg blij met het voorstel, vanwege de voordelen voor mens, dier en milieu.
Wat betreft het herstel van cultuurhistorische waarden na sloop, stemden alle partijen voor. Het voorstel van bewoners om de energievoorziening in de Tolhuislanden vorm te geven is ook aangenomen door de voltallige raad. De PvdA krijgt een nieuw burgerraadslid, en dat is Manasse Hop. Een flink aantal nota’s werd ter kennisgeving aangenomen en over de terrassen is gezegd dat er meer aandacht moet komen voor toegankelijkheid voor minder validen.
Moties over autoluwe stad
De VVD diende 4 moties in over het parkeerbeleid in de binnenstad. Zij willen dat de meeste bewoners maximaal 250m moeten lopen naar hun auto, en dat een mobiliteitshub dichtbij de woning ligt. Ook wil zij dat de bewoners meer inzicht krijgen in de plannen van de toekomst en dat bewoners meer verleid worden om in een hub te parkeren. De laatste twee moties zijn door de wethouder ontraden omdat dat al gebeurt. Het beleid voor de binnenstad ligt al voor vijf jaar vast en dat kan niet mƩƩr worden. De eerste twee moties zijn aangenomen met een kleine meerderheid.