Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Afscheidsdebat gemeenteraad lichting 2018

Zwolle – Maandagavond 28 maart nam Zwolle goedgeluimd afscheid van haar huidige gemeenteraad. Vanwege de verkiezingen van 16 maart ruimen 21 raadsleden het veld voor een serie nieuwe raadsleden.

Voorzitter burgemeester Peter Snijders sprak alle vertrekkende raadsleden toe en benoemde hun unieke kanten. Daarna mochten zij zelf een afscheidswoordje richten tot de raad en de luisteraars op de publieke tribune en via de stream.

Koninklijke onderscheiding

Twee raadsleden die een lange staat van dienst hebben kregen nog een koninklijke onderscheiding. Dat zijn Sonja Paauw van D66 (3 volle periodes) en Reinier Mulder van de ChristenUnie (sinds 13 januari 1995). Alle vertrekkende raadsleden ontvingen een kunstwerk van de stad Zwolle en een prachtig boeket bloemen.

Burgemeester Snijders benoemde dat  de verkiezingen voor sommigen een feestje zijn geworden, voor anderen teleurstellend. Nooit vertrokken er tussentijds zoveel raadsleden als in deze periode. De raadsperiode werd overschaduwd door de corona-crisis, en nu dan ook de Oekraïne-crisis. Niemand had bij de start van de coalitie kunnen bevroeden dat men elkaar alleen nog maar digitaal kon spreken.

Samen werken

Het kenmerk van Zwolle is dat iedereen elkaar steunt en men met elkaar samenwerkt om de stad op financieel, sociaal en maatschappelijk gebied verder te brengen. Zeker als het moeilijk wordt. Snijders noemt een aantal thema’s waaraan de raad heeft gewerkt de afgelopen tijd. Dat zijn bijvoorbeeld de Spoorzone, het centrum, de Kamperpoort, de Zwartewaterzone en -allee, de nieuwe WRZV-hal, ANNO, versterking van de Sociale Basis, de Omgevingsvisie, de Warmteransitie, de Regionale Energietransitie en nog veel meer. De raad laat Zwolle verzorgd achter.

In veel van de afscheidswoorden gaven de gaande raadsleden en ook de burgemeester nog een tip voor de volgende raad. Volgens de burgemeester heeft het aangeharkte tuintje dat de gemeente is ook onderhoud nodig en kan het eventueel anders worden ingericht. Harold van Vilsteren (CDA) wenste de raad toe dat het buitengebied goed beschermd blijft. Ingrid van der Veer (Swollwacht) riep op voor meer toegankelijkheid. Sylvia Lefèbre (Swollwacht) hoopt dat inwoners worden gehoord en gezien. Schelto Bus (VVD) wil dat de raad op een verstandige manier blijft faciliteren wat er in de stad gebeurd.

GroenLinks en Swollwacht

Simone Boshove (GroenLinks) maant de raad om goed samen te werken en goed betrokken te blijven. Mark Oldengarm (D66) komt binnen twee weken terug vanwege zwangerschapsverlof van een mede-fractielid. Ron Klappe (Swollwacht) hield geen toespraak. Eildert Noorda (GroenLinks) roept op om het buitengebied niet vol te bouwen en om ook lokaal te zorgen voor een eerlijker verdeling van geld en inkomen. Sylvana Rikkert (GroenLinks) zegt dat het politieke handwerk alleen te leren is door het te doen.

Lennart Hartman (GroenLinks) zei dat de gemeente de digitale omgeving voortvarend moet blijven aanpakken. Guido Pasman (Swollwacht) nam afscheid met een filmpje waarin hij iedereen bedankte. Arjan Spaans (CDA) was zelf aan het dichten geweest ter afscheid. (“Gemeenteraad van Zwolle geleid als lijkt het door de IJssel vooruit gespoeld. etc.”) David Hof (D66) roept de nieuwe raad op scherp te zijn op bijvoorbeeld de RES en andere regionale onderwerpen. Ruth Stoorvogel (ChristenUnie) hoopt dat Zwolle zich blijft inzetten voor mensen die zelf geen stem hebben.

CDA, SP, D66 en PvdA

Leo Elfers (CDA) zegt tegen zijn opvolgers: Doe je best! Bert Sluijer (SP) hoopt dat iedereen actief blijft voor de stad. Claudia van Bruggen (D66) wil graag dat de raad met gedoseerd wantrouwen naar de gebeurtenissen in de stad blijft kijken. Jan Slijkhuis (PvdA) vindt het belangrijk dat iedereen elkaar blijft respecteren en goed voor Zwolle blijft zorgen.

Sonja Paauw (D66) hoopt dat de stad nog leuker wordt dan hij al is en Renier Mulder (ChristenUnie ) zegt dat de stad en de democratie voortdurend onderhoud vergen, anders ontstaat er betonrot. De gemeente zou ruimhartig moeten zijn in budgetten voor vorming van raadsleden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button