Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verliefd op Zwolle

25 nachtburgemeesters bezoeken Zwolle voor NBC 2018

Zwolle – Ja, ik kende Zwolle al een béétje. Maar na dit weekend ben ik echt verliefd op deze stad,” aldus één van de twee nachtwethouders van Woerden Samen met zo’n 50 anderen bezocht hij het Nachtburgemeesters Congres 2018. Onze eigen nachtburgemeester Jeroen van Doornik haalde het congres samen met PVC-partijleider Martijn van Hese naar Zwolle nadat ze in 2015 zelf te gast waren op het congres in De Beerzen.

verslag: Martin van der Hooft / foto’s: © Peter Denekamp & Jan Koldewijn

Het is makkelijk om te denken dat zo’n congres vooral een samen bezoeken van de nacht is. Maar Jeroen en Martijn maakte er een heus congres van. Met een debatmiddag, een bezoek aan het Herman Brood-museum, een rondleiding langs de bijzondere plekken van Zwolle én het afsluitende bezoek aan de Fundatie.

Het begon zaterdagmiddag allemaal met een kennismaking en een debat in Odeon. Want hoewel het allemaal collega’s van elkaar zijn, kenden de meesten elkaar niet. Al gelijk werd duidelijk dat het een zeer bont gezelschap was. Het nachtburgemeesterschap wordt dan ook in iedere plaats op zijn eigen wijze ingevuld. Zo heeft Enschede op dit moment een duo als nachtburgemeester, kennen ze in Woerden naast de burgemeester ook aan aantal nachtwethouders en is het in Amsterdam zelfs een betaalde baan.

De bezoekers aan het Nachtburgemeesterscongres Zwolle vormden een bont gezelschap. © Peter Denekamp

Nachtwerkers

De kennismaking werd gevolgd door een debatmiddag in de Dommerholtzaal. Naast de nachtburgemeesters was ook dagburgemeester Henk Jan Meijer aanwezig. Hij verzorgde het openingswoord waarin hij de samenwerking met de Jeroen van Doornik prees. Zowel hij als de ook aanwezige Commissaris van de Koning Andries Heidema zijn géén voorstander van een geïnstitutionaliseerd nachtburgemeesterschap. Het is juist goed dat de politiek maar een beperkte rol speelt, aldus de beide bestuurders. In Overijssel kennen we op dit moment vier nachtburgemeesters. Drie daarvan zijn – zoals ze zelf zeggen – dictatoriaal aangesteld door de PVC. En er zijn plannen om binnenkort in Kampen ook een nachtburgemeester aan te stellen.

Een betaalde baan voor de nachtburgemeester past niet in Zwolle. Ik ga dat dus niet doen. Zwolle’s nachtburgemeester Jeroen van Doornik over de vraag of hoe je het nachtburgemeesterschap moet inkleden.

De rest van het debat werd ingevuld met gesprekken met andere ‘nachtwerkers’. Vertegenwoordigers van de politie en de RAV bespraken met de zaal waar zij in de nacht tegen aanlopen. En welke rol de nachtburgemeesters daarin eventueel kunnen spelen. Ook de organisatoren van het BFO en Dance for Liberation lieten hun licht schijnen over de specifieke problemen die het werken in de nacht met zich meebrengen en hoe het overleg met de autoriteiten verloopt.

Onder andere de politie en de RAV gingen in debat met de nachtburgemeesters. ©Jan Koldewijn

De nacht in

Maar nachtburgemeesters komen natuurlijk niet alleen naar Zwolle om te debatteren. Jeroen en Martijn hadden dus ook een uitgebreid ‘nachtprogramma’ verzorgd. Met onder andere een bezoek aan het Herman Brood-museum. En daarna bezoeken aan de Zwolse binnenstad met optredens bij Jack’s Music Bar, the Livingroom en poppodium Hedon. Zoals het hoort duurde die nacht tot diep in de volgende morgen en in sommige gevallen tot op de bank van een persoon die je voor de avond inviel nog nooit ontmoet had. Maar juist de nacht werd ook weer gebruikt om informatie uit te wisselen en elkaar te voorzien van tips en trucs om het nachtburgemeesterschap nog beter in te vullen.

Hij was het zelf nooit, maar als iemand zich thuis zou voelen in het gezelschap van nachtburgemeesters is het natuurlijk Herman Brood. ©Peter Denekamp

Van Bloody Mary naar de Fundatie

De zondag startte met een Bloody Mary-brunch die – zoals eigenlijk wel verwacht – niet door alle nachtburgemeesters gehaald werd. Daarna volgen nog een tour door de prachtige binnenstad van Zwolle. Waarbij ze al wandelend op sleeptouw werden genomen door Arjan Kok van de Zwolse Fietstaxi. Het congres werd afgesloten met een bezoek aan dé parel van Zwolle: museum de Fundatie. Hoewel Ralph Keuning niet persoonlijk aanwezig was, had hij – als directeur van het ‘zeker in de nacht allermooiste museum van Nederland’- wel een speciale videoboodschap voor de nachtburgemeesters. Met een staande ovatie werd daarna afscheid genomen van Jeroen en Martijn. En werd door een aantal openlijk de liefde voor Zwolle verklaard; “Ik dacht Zwolle te kennen, maar het is zoveel meer dan ik dacht. Ik ben nu echt verliefd.”
Het volgende Nachtburgemeesters Congres wordt gehouden in Woerden.

De Wakers

Tijdens het debat in Odeon werden de nachtburgemeesters ook gefilmd door Eric Blom. Hij is – in opdracht van Martijn van Hese en Jeroen van Doornik bezig met de documentaire de Wakers.

Eric Blom over de Wakers

In opdracht van Jeroen van Doornik en Martijn van Hese maakt Eric Blom de documentaire De Wakers. Eric was gisteren ook aanwezig bij het nachtburgemeesterscongres in Zwolle. Lees alles over dat NBC2018 op www.rtvfocus.nl

Gepostet von RTV Focus Zwolle am Sonntag, 11. November 2018

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button