Nieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVerkeerVoorpagina

Verkoop van weesfietsen aan studenten met 50 % korting gaat niet door

Zwolle – Als student een ‘weesfiets’ kunnen kopen met 50 procent korting? Dat zag de Zwolse D66 wel zitten en diende daarom een motie in bij wethouder William Dogger. De opgehaalde fietsen bij de Oosterlaan en Westerlaan moesten worden opgeknapt en voor de helft van de prijs worden aangeboden aan studenten. Dit zou dan in samenwerking met AFAC moeten gebeuren. Maar de gemeente Zwolle heeft er geen trek in om voor fietsenwinkel te gaan spelen, zo blijkt nu uit het antwoord van de wethouder.

Zorginstanties

Sinds jaar en dag worden fietsen die langere tijd in de rekken staan bij het station en in de binnenstad verwijderd door de AFAC. Dit gebeurt pas nadat de eigenaar via een flyer is gewaarschuwd. Komt de eigenaar van de verwijderde fiets deze niet ophalen, dan gaat de fiets uiteindelijk naar organisaties zoals Klus in de Wijk, Frion of kringkloopwinkels. Deze organisaties knappen de fietsen weer op en verkopen ze vaak tegen een betaalbare prijs.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Extra personeel

Om dat als gemeente zelf te gaan doen past niet binnen de kerntaken van de plaatselijke overheid, antwoord de wethouder aan D66: “Hoewel de aansprakelijkheid voor gebreken aan de fiets bij verkoop kan worden uitgesloten, vindt het college het moreel niet verantwoord om fietsen met mogelijke gebreken aan particulieren te verkopen. De mogelijkheid om fietsen eerst op te knappen en dan te verkopen kost extra personeel en wordt door het college niet gezien als een activiteit die hoort bij de kerntaken van de gemeente.”

‘Concurrentievervalsing’

Ook concurrentievervalsing speelt een rol bij het afwijzen van de motie. “Als college vinden we dat er geen concurrentie met Zwolse fietsenwinkels moet worden aangegaan door fietsen met korting te verkopen.” Dat dat ook gevoelig lag bleek wel uit rondvraag bij fietsenmakers. Twee fietsenwinkels hebben aangegeven bezwaren te hebben dat de gemeente fietsen met korting rechtstreeks aan de consument verkoopt (‘concurrentievervalsing’), een derde fietsenwinkel had er niet zo veel problemen mee.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button