KabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Vergunningplicht voor risicovolle vechtsportevenementen

Zwolle – Burgemeester Snijders heeft een aantal categorieën vechtsportevenementen aangewezen waarvoor voortaan een vergunning moet worden aangevraagd. Het gaat om commerciële evenementen waarbij een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens het evenement.

De vergunningplicht geldt voor evenementen waar deelnemers een grote kans lopen op ernstig lichamelijk letsel (bijvoorbeeld hersenschade als gevolg van stoten en trappen tegen het hoofd). Of waar een groot risico bestaat op geweldsincidenten en voor evenementen waarvan organisatoren of begeleiders kwetsbaar zijn voor illegale handelingen of waar mogelijk sprake is van banden met criminele organisaties.

Burgemeester Peter Snijders: “We gaan geen verbod invoeren op vechtsportgala’s, maar we zien dat deze sector door de versnipperde en broze organisatiestructuur kwetsbaar is voor verwevenheid met criminele organisaties. Ook zien we een verhoogd risico op geweld rond dergelijke evenementen. Door een vergunningplicht in te voeren willen we meer zicht krijgen op eventuele malafide organisatoren en zo criminaliteit en andere negatieve aspecten rond vechtsportgala’s tegengaan.”

“We zien een aantal vechtsporten die in het bijzonder kwetsbaar zijn, denk aan kickboksen, mixed martial arts, waaronder free fight, vale tudo (Braziliaans mixed martial arts) en cage fight en alle varianten van Thaiboksen. Daarom heb ik besloten dat voor dit soort evenementen voortaan een vergunning nodig is. Bovendien kan ik voor de organisatoren van deze specifieke categorieën ook de wet Bibob toepassen om de integriteit van de aanvrager te toetsen. Op die manier krijgen we meer zicht op de integriteit van de organisatoren en kunnen we voorkomen dat we als gemeente onbewust criminele activiteiten mogelijk maken.” Aldus Snijders.

Weerbaar

De invoering van de vergunningplicht past in de ambitie om ondermijnende georganiseerde criminaliteit te weren in Zwolle en de gemeentelijke organisatie weerbaar te maken tegen mogelijke ondermijning.

De vergunningplicht geldt niet voor evenementen waarbij geen enkel commercieel belang is gemoeid en de richtlijnen van de Vechtsportautoriteit volledig in acht worden genomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button