112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vergunning Hardshock ten onrechte verleend

Zwolle – De gemeente Zwolle had de, in 2013 aan het Hardshockfestival verstrekte vergunning, niet mogen afgegeven. Dit heeft de hoogste bestuursrechter in het land, de Raad van State, vandaag bepaald. Hiermee bevestigd ze een eerdere uitspraak van de Zwolse bestuursrechter in een rechtszaak die een omwonende van de Wythmenerplas had aangespannen.

Een buurtbewoonster van de Wythmenerplas had zich over de verleende vergunning voor het Hardshock Festival beklaagd bij de gemeente Zwolle omdat zij vreesde voor geluidsoverlast. De vergunning week qua geluidsniveau af ten opzichte van hetgeen staat vermeld als maximum in het bestemmingsplan. Toen de gemeente haar klacht afwees, omdat het maatschappelijk belang prevaleerde boven het individuele belang,  heeft de bewoonster een rechtszaak opgestart.

De rechtbank in Zwolle oordeelde vervolgens dat het niet geoorloofd is dat de bewoonster wordt geconfronteerd met een zodanig geluidsniveau in haar eigen woning, dat zij om verstaanbaar te zijn met forse stemverheffing moet spreken. Volgens de rechtbank is een dergelijke inbreuk op het woongenot van eiseres zo groot dat in een zodanige situatie moet worden aangenomen dat sprake is van onduldbare hinder.  De gemeente Zwolle kon de opgenomen geluidsnormen, die de landelijk toegestane normen overschreden, niet onderbouwen.

Ook was de rechtbank van mening dat het individuele belang van de bewoonster niet ondergeschikt was aan het maatschappelijk belang, zoals de gemeente had aangevoerd.

 

De Raad heeft geconcludeerd dat de rechtbank juist heeft geoordeeld. Daarmee hebben de gemeente en Hardshock B.V. die de zaak aanspanden, verloren.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button