KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Vergunning gevraagd voor kap monumentale kastanjes

Zwolle – Op 21 januari 2021 is er bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend om zes monumentale kastanjes aan de Violierenstraat te kappen wegens kastanjebloederziekte. Dit is een vergunning die valt onder de omgevingswet.

Bedreiging

De paardenkastanjebomen (alle Aesculus-soorten) in Nederland worden bedreigd door de kastanjeziekte. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en bloeden donker vocht. De aantasting leidt tot baststerfte en bij ernstige aantasting tot sterfte van de boom.

In 2002 kwamen de eerste symptoommeldingen binnen en in 2004 waren veel paardenkastanjebomen in het land aangetast. In 2006 werd de veroorzaker van de ziekte geïdentificeerd als de bacterie Pseudomonas syringae pathovar aesculi.

Onderzoeksinstellingen, gemeenten en andere organisaties hebben hun krachten gebundeld in de werkgroep Aesculaap. De werkgroep onderhoudt contacten met boomexperts, adviseurs van stedelijk groen, onderzoek, beleidsmedewerkers van gemeenten, landschapsbeheerders, medewerkers groen en onderhoud.

Tot het geslacht paardenkastanje (Aesculus) behoren ruim 20 soorten. In Nederland komt de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) meer voor dan de rode paardenkastanje (Aesculus carnea). De rode paardenkastanje is een kruising van de witbloeiende Aesculus hippocastanum met de roodbloeiende Aesculus pavia. De rode paardenkastanje kan 20 m. hoog worden. Paardenkastanjes zijn te vinden in straten, lanen, openbare parken en groenvoorzieningen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button