BouwEconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vergunning biocentrale Rieteweg Zwolle verleend

Zwolle – De vergunning voor de biocentrale aan de Rieteweg is verleend. De gemeente Zwolle heeft toestemming gegeven voor de bouw van een ketelhuis, een opslagloods en zes opslagsilo’s op industrieterrein Voorst.

De firma Brouwer Biocentrale B.V. heeft deze vergunning aangevraagd. Zij willen met de biocentrale nabij liggende bedrijven gaan voorzien van energie. Hiermee willen ze bedrijven helpen hun productieproces te verduurzamen.

Bewoners van de buurt Frankhuis, gelijk aan de overkant van het Zwarte Water, maken zich zorgen om de plannen. Hun zorgen gaan vooral over de luchtkwaliteit. Om deze zorgen weg te nemen, organiseerde Brouwer in december een open dag bij hun al bestaande centrale in Balkbrug en een informatiebijeenkomst.

Wethouder Duurzaamheid Monique Schuttenbeld gaf eind vorig jaar aan terughoudend te zijn met nieuwe aanvragen voor biomassacentrales. Dit in verband met de kritiek die er is over de duurzaamheid van biomassa. Het verbranden van hout en gft-afval zou volgens de critici net zo schadelijk zijn voor het milieu als energieopwekking via aardgas en steenkool.

Die terughoudendheid was echter niet mogelijk bij reeds ingediende aanvragen zoals die van de firma Brouwer, aldus Schuttenbeld. “Die moeten we volgens de wet afhandelen”. Wel heeft ze een kanttekening daarbij geplaatst. Brouwer zou een brief op moeten stellen waaruit blijkt dat hij rekening houdt met de uitkomsten van het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze organisatie heeft de opdracht uit te zoeken hoe duurzaam biomassa echt is.

Bezwaar

Mensen die alsnog bezwaar willen maken tegen de verleende vergunning kunnen deze inzien bij de gemeente. Dit is mogelijk tot zes weken na 14 februari.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button