KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Vergeten Helden: Elsa Graneveld

Zwolle – In het televisieprogramma Vergeten Helden van Omroep MAX vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid. In de derde en laatste aflevering vertelt collega Paul Harmens het verhaal van Elsa Graneveld.

Van 1941 tot 1945 werkte de 23-jarige Elsa als verpleegster in het voormalig Sophia-ziekenhuis aan de Rhijnvis Feithlaan in Zwolle. Hier was een tijdelijke opvang opgericht voor de tienduizenden mensen die uit het Westen naar Overijssel trokken om eten te bemachtigen tijdens de laatste oorlogswinter. In de grote steden van West-Nederland werd in die periode namelijk veel honger geleden.

Elsa Graneveld kon tijdens de Tweede Wereldoorlog niet terug naar Curaçao en woonde in het zusterhuis op het Zwolse ziekenhuisterrein. In deze speciale aflevering van Vergeten Helden, in het teken van de Nederlandse Antillen, geeft onze collega Paul Harmens een inkijkje in het leven van deze jonge verpleegster en de zware tijd die vele mensen tijdens deze periode van onze geschiedenis hebben moeten doorstaan.

Vergeten Helden is vanaf 5 mei elke vrijdag te zien bij Omroep MAX, om 22:10 uur op NPO 2. Aflevering 3, met daarin het verhaal van Elsa Graneveld, wordt uitgezonden op 19 mei.

Extra informatie
Begindatum
05/05/2023

Einddatum
19/05/2023

Openingstijden
22:10 uur

Locatie
Omroep MAX op NPO2

Kosten
€ Gratis

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button