EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verbreding sluis Kornwerderzand moet meer coasters naar Port of Zwolle brengen

Zwolle – De regio Zwolle maakt zich samen met de provincies Friesland, Overijssel en Flevoland sterk voor verbreding van de sluis bij het Kornwerderzand. Deze sluis in de Afsluitdijk heeft beperkte afme­ting­en (14 meter) waardoor sommige schepen de sluis nu niet kunnen passeren. Noord, Oost en Midden-Nederland, waaronder de Port of Zwolle, lopen dan ook grote kansen en opdrachten mis.

De regio en het bedrijfsleven willen nu gezamenlijk de verruiming van de sluis financieren. Een brede sluis en de vervanging van de versleten bruggen in het Lorenzcomplex gaat in totaal 146,5 miljoen euro kosten. De regio betaalt het overgrote deel, van het Rijk wordt een kleinere bijdrage verwacht. Voor de Port of Zwolle, het havenbedrijf van Zwolle, Kampen en Meppel zou het betekenen dat er grotere coasters en short-sea-schepen binnengehaald kunnen worden. Ook scheepswerven, de kustvaart, de visserij en de recreatie- en watersportsector in de regio hebben er baat bij.

De nieuwe sluis moet 25 meter breed worden, 140 meter lang en 5,5 meter diep.

De financieringsplannen worden komende week in Den Haag ingeleverd. Eerder al riep de Tweede Kamer minister Schulz van Infrastructuur op zich in te spannen voor een bredere sluis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button