112 nieuwsNieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verbodsbord; verkoelende duik in Katerveersluis is ‘Levensgevaarlijk’

Foto's: Peter Denekamp

Zwolle – Met dit warme weer is er niets heerlijker dan een verkoelende duik. Het Katerveer is dan ook een geliefde plek bij jongelui om even van de oude sluismuur  te springen. Al jaar en dag een ware liefhebberij onder tieners, maar sinds een paar dagen staat er een groot bord van de politie en de gemeente Zwolle: ‘Levensgevaarlijk’. Wie het toch doet, riskeert een boete van 140 euro.

Foto: ©Peter Denekamp – Verbodsbord bij Katerveersluis. Een oud bord, die bij gelegenheid van stal wordt gehaald, lijkt het wel.

Niet zichtbaar of er iets onder water ligt

Het waarschuwingsbord staat er niet voor niks. Jaarlijks zijn er doden te betreuren door het zwemmen in rivieren en kanalen en het springen van bruggen. Ook sluizen en havens vormen een gevaar omdat nooit duidelijk is of er iets onder water ligt. Het water is donker en de springer kan bijvoorbeeld niet zien of er een verdwaalde winkelkar of gedumpte fiets onder water ligt.

Zwemmen in de rivier

Het bord waarschuwt ook voor het zwemmen in de rivier. Naast dat binnenvaartschepen de zwemmers over het hoofd kunnen zien en moeilijk kunnen afremmen is de stroming ook nog eens erg sterk. Zwemmers kunnen makkelijk in de onderstroom van een schip worden meegezogen. Ook is de gemiddelde zwemmer niet opgewassen tegen de sterke stroming en de sterk wisselende temperatuur van het water.

Voor iedereen die toch graag in open natuurwater wil zwemmen, die kan kijken op www.zwemwater.nl. Hierop staan alle verantwoorde recreatieplassen inclusief de actuele kwaliteit van het zwemwater.

Foto’s: Peter Denekamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button