Koningsdag 2016Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Verbod op demonstraties in veiligheidsgebied Koningsdag blijft

Zwolle – Burgemeester Meijer handhaaft het verbod op protesten en vreedzame manifestaties op Koningsdag binnen het Veiligheidsrisicogebied.  GroenLinks had een motie ingediend om in de buitenste ring van dit gebied vreedzame manifestaties mogelijk te maken.

Michiel van Harten van GroenLinks had graag gezien dat op Koningsdag vreedzame manifestaties mogelijk zouden zijn geweest in de binnenstad. Deze zijn nu verboden binnen het veiligheidsgebied, dat ongeveer gelijk loopt met de binnenstad.

Veiligheidsgebied Koningsdag Zwolle 2016
Veiligheidsgebied Koningsdag Zwolle 2016

Grondrecht

Van Harten: ‘Bijeenkomsten zijn een grondrecht. GroenLinks vindt dat deze niet moeten worden verboden. Een melding van een manifestatie kan ook in deze bijzondere omstandigheden gewoon getoetst worden op veiligheid en overlast.’ De partij is ook van mening dat Koningsdag een mooi moment is om uit te dragen waar Nederland voor staat: ‘De vrijheid om verschillend te denken en dit te uiten met respect voor andere meningen’.

De vrijheid om verschillend te denken en dit te uiten met respect voor andere meningen

Binnen de stadsgrachten geen demonstratieplek te vinden

Burgemeester Meijer is het eens met dit laatste punt. Ook geeft hij aan dat nu ook weer, net als op vorige edities van Koningsdag, het mensen vrij staat om individueel hun mening te uiten. ‘Als ze om en om gaan staan, als individuen, dan mag dat. Maar er spelen ook andere belangen. We hebben te maken met zo’n 60 tot 70 duizend verwachte bezoekers. We moeten rekening houden met stromen van mensen die zich gaan verplaatsen van de ene naar de andere activiteit. En in het Ter Pelwijkpark, wat een geschikte plek voor een manifestatie zou zijn, gaat een kleedjesmarkt plaatsvinden’. aldus Meijer. ‘Het is door deze omstandigheden niet mogelijk om voor een groep mensen binnen de stadsgrachten een demonstratieplek te vinden.’

De Brink is aangewezen als manifestatieplek

Meijer voegt nog toe: ‘Wel hebben we een plek gevonden buiten de stadsgracht op de Brink. Een plek waar de Koninklijke bus langs komt bij vertrek’.

Eventuele protesten zijn daar dan ook goed zichtbaar voor de koninklijke familie. ‘Iets wat voor het Ter Pelwijkpark niet geldt omdat het Koninklijk gezelschap daar niet langs komt.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button