SportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Ajax

Video: Evert Jan Pasman

Zwolle – Na de 0-2 zege in Doetinchem van vorige week, staat PEC Zwolle zaterdagavond tegenover een tegenstander van een heel ander kaliber. Ajax, dat zich vorige week plaatste voor de knock-out fase van de Champions League, komt naar het MAC3PARK stadion.

Beide ploegen beleefden, ieder op hun eigen manier, een prettige week. De Amsterdammers slaagden er eerst in om te winnen bij AEK Athene, waardoor overwintering in de Champions League een feit was. Dusan Tadic, deze zomer overgekomen van Southampton, nam zijn ploeg bij de hand door in de Griekse hoofdstad na rust beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. De laatste keer dat Ajax het presteerde om door te stoten in het miljoenenbal was dertien jaar geleden, in november 2005. Na een 2-1 zege op Sparta Praag lukte dat net als dit seizoen al één wedstrijd voor het einde van de poulefase. In diezelfde periode won FC Zwolle in de Jupiler League van AGOVV Apeldoorn, verloor het op bezoek bij HFC Haarlem en moest het genoegen nemen met een punt aan De Langeleegte in Veendam.

Na het bezoekje aan Athene wachtte afgelopen zondag ADO Den Haag in de Johan Cruijff Arena. Er volgde een simpele zege, waarna Feyenoord later op de middag de Amsterdammers een handje hielp, door het nog ongeslagen PSV pijn te doen. Met slechts twee punten achterstand op de titelhouder doet Ajax, als het dat al niet deed, weer volop mee in de strijd om het kampioenschap in de Eredivisie.

PEC Zwolle hield een goed gevoel over aan het tweede bezoek van het seizoen aan De Vijverberg. Het schoot uit de startblokken en kwam uit een vrije trap van Clint Leemans, zijn handelsmerk, op voorsprong. In de tweede helft schoot Younes Namli zijn team in veilige haven. Door de overwinning staan de Zwollenaren nu op een veertiende plaats, met veertien punten uit evenveel wedstrijden.

Kijkend naar de huidige selectie, dan hebben veel spelers, net als trainer/coach John van ’t Schip, een verleden bij de Amsterdammers. Ruben Ligeon bijvoorbeeld, die tijdens de in 2014 gewonnen bekerfinale nog op de bank zat bij Ajax. Ook Zian Flemming heeft zijn roots in de hoofdstad liggen en maakte vorig seizoen indruk bij kampioen Jong Ajax. Doelmannen Diederik Boer en Mickey van der Hart stonden eveneens in Amsterdam onder contract, al speelde laatstgenoemde enkel 1 bekerwedstrijd voor de tegenstander van vanavond (uit bij ASWH, 1-4 overwinning). Ouasim Bouy en Darryl Lachman doorliepen de jeugdopleiding, maar kwamen niet tot speelminuten. Wie dat wel deed is Dico Koppers. De verdediger die zowel in de Eredivisie als Europa League actief was voor de huidige nummer twee van de ranglijst, verscheen afgelopen maandag na ruim een jaar afwezigheid weer op het trainingsveld van PEC Zwolle. Koppers is herstellende van een dubbele achillespees blessure, die hem als sinds september 2017 aan de kant houdt.

Ajax verloor dit seizoen eenmaal, dat was op bezoek bij koploper PSV. PEC Zwolle daarentegen won nog maar één thuisduel, tegen Excelsior. Het duel wordt zaterdag om 19.45 uur in gang gezet door een fluitsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Hij wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Richard Brondijk. Het viertal wordt gecompleteerd door official Richard Martens. In Zeist kijkt Dennis Higler mee als VAR en wordt daarbij bijgestaan door Roy de Nas.

Na het duel met Ajax speelt PEC Zwolle nog drie competitieve wedstrijden dit kalenderjaar. Thuis tegen NAC Breda, uit bij AZ voor de TOTO KNVB Beker en het jaar wordt afgesloten in De Koel van VVV-Venlo.

Bron: PEC Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button