Voorpagina

Veilig voedsel bij de Voedselbank voor mensen die nauwelijks meer eten kunnen betalen

De voedselbank in Zwolle kreeg vanmiddag van de Voedsel en Warenautoriteit het keurmerk code groen uitgereikt. Klanten van de voedselbank kunnen er nu officieel op vertrouwen dat de veiligheid van het voedsel dat zij krijgen aangeboden gewaarborgd is.

Dhr. Verhoef, voorzitter van de stichting Voedselbank Zwolle vertelt: ‘We hebben twee jaar lang hard gewerkt om dit keurmerk te behalen. Dat betekent niet alleen het neerzetten van koelcellen en het laten rijden van een aanhanger met koelelement, maar ook het opstellen van instructies hoe hygiënisch en voedselveilig om te gaan met versproducten. Het was een hele klus maar we zijn blij dat we nu tot de 20 voedselbanken behoren die dit echt goed voor elkaar hebben’.

Mensen die zelf nauwelijks eten meer kunnen betalen

De Voedselbank is Zwolle, welke zit aan de Westerlaan 51,  verstrekt voedsel aan mensen die dat om welke reden dan ook nauwelijks zelf kunnen betalen. Dat doen ze al sinds 2006. Op dit moment heeft de Voedselbank Zwolle zo’n 350 klanten die om de twee weken een pakket komen ophalen.  ‘In het begin waren het vooral mensen die door bijvoorbeeld een verslaving aan de rand van de samenleving leefden. Maar in de loop der jaren is dit enorm verandert. Nu zijn het mensen uit alle lagen van de bevolking die zijn getroffen door de crisis. Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en de hypotheek niet meer kunnen betalen. Mensen die een eigen bedrijfje hadden en die door faillissement alles zijn kwijtgeraakt. ‘ Verhoef: ‘Sommigen blijven heel kort en weten zichzelf heel snel weer op te trekken. Voor anderen is dat moeilijker.’

Minder dan € 45,- per week om rond te komen

Mensen kunnen maximaal 3 jaar gebruik maken van de Voedselbank. Deze periode is afgestemd op de gebruikelijke 3 jaar voor een schuldsaneringstraject. Niet iedereen kan zomaar bij de voedselbank een pakket ophalen.  Er wordt uitdrukkelijk gekeken naar het maandelijkse besteedbare inkomen voor eten en kleding. Voor een gezin met 2 kinderen ligt de bovengrens op € 340,- per maand. Dat betekent dat er voor eten niet meer dan € 85,- per week beschikbaar is voor 4 personen. En daar moeten dan ook nog allerlei andere uitgaven van gedaan worden. Bij een alleenstaande gaat het om een bovengrens van € 45,-  per week. Maar de meesten hebben nog minder.

Bepakt en bezakt op de fiets

Verhoef vertelt: ‘De meeste mensen die hier binnenkomen zijn doorverwezen door de gemeente of bijvoorbeeld maatschappelijk werk als De Kern. We zijn als vrijwilligers blij dat we deze mensen kunnen helpen. Van € 45,- per week leven valt echt niet mee. Dat is bijna niet te doen. We hebben een grote vaste groep vrijwilligers die eigenlijk al jaren meehelpen. Veel mensen vanuit de kerk, de diaconie. De ene week wordt alles verzameld bij de diverse ophaalpunten en vanuit het Voedselbanken distributiecentrum. Daarnaast moet er gesorteerd worden en stellen ze de pakketten samen. De andere week komen de klanten de pakketten ophalen. Mensen met de auto en velen ook op de fiets. Bepakt met zware grote tassen aan het stuur fietsen ze weer naar huis.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button