Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen overstromende putten en ondergelopen straat meer na stortbui

Zwolle – De eerste klimaatactieve tuin in de Zwolse wijk de Aa-Landen is een feit. Vrijdagmorgen werd, bij een proefwoning aan het Zwin, de regenpijp losgemaakt van het riool en aangesloten op een regenton en een filterbak. Als steeds meer bewoners in de wijk dit doen zal bij heftige stortbuien de straat niet meer blank staan door een overstromend riool. Bovendien blijft het regenwater langer in de zandgrond waardoor het beter opgenomen kan worden door de planten.

In de voorbeeldtuin wordt regenwater dat van het dak afstroomt niet langer in het riool gestort, maar opgevangen in een regenton en geïnfiltreerd in de tuin. Regenwater afkoppelen verkleint het risico op wateroverlast en droogte en levert een kostenbesparing op voor particulier, gemeente en waterschap.

Het scheiden van regenwater van het riool heeft dus diverse voordelen. Zo wordt het risico op wateroverlast op straat, in huis en in de tuin kleiner en kan de kwaliteit van het buitenwater verbeteren. Er is een kleinere kans op overstorten van vuil rioolwater in sloten, kanalen en vijvers, omdat het riool minder wordt overbelast. Dit heeft weer positieve invloed op de (water)flora en fauna. Doordat het water infiltreert in de grond en niet op het riool wordt geloosd, wordt verdroging tegengegaan. Door regenwater op te vangen in een regenton kan er tevens water worden bespaard voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin. Het afkoppelinitiatief in de Aa-landen duurt tot medio 2017. Doel is samen met bedrijven en onderwijs bewoners te laten zien hoe afkoppelen van regenwater in de praktijk gaat.

Bewoners van de Aa-Landen kunnen gratis meedoen aan het project.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button