Veelbelovende uitkomst onderzoek aardgasvrij in Assendorp
Zwolle – De gemeente Zwolle stelde procesgeld beschikbaar ter hoogte van € 120.000 waarmee 50 Tinten Groen Assendorp een Buurtenergieplan + kon opstellen. Nu komt daar een vervolg op. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
De maatregelen die men voorstelt in het Buurtenergieplan+ zijn perspectiefrijk en kunnen rekenen op draagvlak bij bewoners. Om de maatregelen uit te voeren wil Stichting 50 Tinten Groen Assendorp een lening aanvragen bij het Ontwikkelfonds Warmte. Voorwaarde voor deze lening is een eigen investering. Hiervoor vraagt de Stichting co-financiering van de gemeente. Het benodigde budget hiervoor is beschikbaar via motie 18 “Extra ambitie bewonersinitiatieven Energietransitie” die is aangenomen bij de behandeling van de PPN 2025-2028 in de gemeenteraad.
Niet alleen energie
Het thema Energie is niet het enige dat belangrijk is voor bewoners in deze buurt, vandaar ook de ‘+’ van het Buurtenergieplan. Ook op het gebied van mobiliteit, klimaatadaptatie en groen zien zij kansen voor verbetering.
De volgende stap op weg naar dat doel is het ingaan van de ontwikkelfase voor de alternatieve aardgasvoorziening. Deze fase leidt tot een investeringsplan, waarmee men kan starten met de aanleg van een buurtwarmtenet. Daarnaast werken de partners toe naar een integraal ontwerp en een plan om de meekoppelkansen te verzilveren. Deze zijn die in het Buurtenergieplan + gezien op het gebied van mobiliteit, klimaatadaptatie en groen.
Bewonersinitiatief
Bewoners nemen eigenaarschap, komen zelf tot ideeën, al dan niet door expertise van buitenaf te betrekken en maken met elkaar een gedragen plan. De gemeente deed mee, zie ook de volgende paragraaf. Dit is een heel andere manier van participatie. Participatie is de ruggengraat van de projectaanpak. Door deze aanpak verwoordt het plan de uitkomst van de samenwerking tussen bewoners. De gemeente heeft deelgenomen in hun proces, en heeft meegedacht en meegeleerd.
De conclusie van de studie is dat een gezamenlijke warmteoplossing realistisch is in het plangebied. Dit op voorwaarde dat het gebied uitgebreid wordt van 172 naar zo’n 500 woningen. Het gaat hierbij om een warmtenet met een luchtwarmtepomp, een warmte-koudeopslag (wko) en zonnepanelen. De zonnepanelen verwarmen het water in de zomer. Het water wordt opgeslagen in de bodem en in de winter met een collectieve hybride luchtwarmtepomp tot 70 graden verwarmd. Op termijn, als alle woningen voldoende geïsoleerd zijn, kan het systeem volstaan met water van 45 graden.
Voorkeur
Bewoners hebben hun voorkeur uitgesproken voor dit alternatief tijdens een bewonersbijeenkomst.
Voor hun is een zwaarwegend argument dat dit alternatief geen ruimte vraagt in hun woning en de
beste kansen biedt voor een gelijktijdige aanpak van wateroverlast, hitte, verkeersveiligheid en
parkeerdruk.
In de ontwikkelfase zal verdere uitwerking van het alternatief plaatsvinden. Deze periode neemt
maximaal 3 jaar in beslag, de termijn waarvoor de lening bij het Ontwikkelfonds Warmte geldt.