BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Veel bomen op nieuwe busstation van Zwolle

Zwolle – Nog zo’n twee maanden en dan wordt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station in gebruik genomen. Om het wachten op de bus straks zo prettig mogelijk te maken worden deze week 17 bomen aangeplant op de nieuwe locatie.

Het gaat om zwarte berken (Betula nigra) die afkomstig zijn van een Duitse kwekerij, in de buurt van Venlo.  De zwarte berk is een boomsoort die vroeg en lang in blad staat. Door 6 tot 8 meter hoge bomen te planten die zo’n 10 tot 12 jaar oud zijn krijgt het nieuwe station in het voorjaar direct een heel groen aanzicht.

Volgroeid zijn de berken nog niet, dat duurt even. De zwarte berk is namelijk pas volwassen tussen de dertig en veertig jaar oud. De top van de boom is dan zo’n 15 tot 20 meter hoog.

Rustig beeld, sterk en overzicht

Door de keuze voor één soort boom ontstaat een rustig beeld op het busstation. De zwarte berk is goed bestand tegen wind en ziektes. Door de hoge, transparante kroon zorgen de bomen voor gefilterd licht en blijft het busstation voor de chauffeurs in de bus goed overzichtelijk.

Het nieuwe busstation aan de Hanzelaan in Zwolle gaat op 17 februari 2019 open.

Foto’s © Peter Denekamp

De zwarte berk is een sierlijke sterke middelgrote boom met verspreid afhangende takken. De stam is op jonge leeftijd geelbruin en verkleurt later naar bruinrood tot bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krullend. Het blad is glanzend, diepgroen en verkleurt in de herfst naar geel.

Locatie nieuwe busstation Zwolle

Onder: de bouw van het nieuwe busstation in Zwolle is in volle gang. – Foto’s © Peter Denekamp

Opgang van het busstation naar de busbrug – Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button