112 nieuwsPolitiek & OpinieRadioStudio StadkamerVoorpagina

Veehouder Marcel van Gurp over de acties

"Als je de helft van je loon krijgt, dan houdt het op!"

Zwolle – “Vanaf 1990 hebben we zo’n 65% stikstofreductie gerealiseerd. Maar nog steeds krijgen we als boer de Zwarte Piet toegeschoven,” dat vertelde de Wythmener veehouder Marcel van Gurp dinsdagmiddag in Studio Stadkamer. Volgens hem zijn de maatregelen die de provincie voorstelt in de zogenaamde beleidsbrief dan ook oneerlijk. “We willen best nog meer doen, maar dat kan niet in één of twee weken of een half jaar.”

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit live uitgezonden vanuit de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Zevenhonderd boeren en honderden trekkers uit heel Overijssel trokken maandag naar het provinciehuis in Zwolle. Er was maar één doel, de door de provincie opgelegde stikstofmaatregelen moesten van tafel. De gedeputeerde van Landbouw Harm-Jan ten Bolscher wilde best in gesprek met een afvaardiging maar wilde niet toezeggen dat de maatregel ook zou worden ingetrokken. Dat gesprek moest dan ergens deze week plaatsvinden. De aanwezige boeren waren het met beide punten niet eens en scandeerden dan ook luidkeels: NU NU NU!!!

Honderden trekkers hadden zich verzameld bij het Provinciehuis. ©RTV Focus

Dat signaal werd opgepakt door de Ten Bolscher die toezegde direct in gesprek te gaan. Net als bijvoorbeeld in Friesland – en in tegenstelling tot Groningen – leidde dat gesprek er toe dat de maatregel toch werd ingetrokken. . “Maar alleen voor de agrarische sector,” zo zei ten Bolscher toen hij om een uur of drie weer naar buiten kwam.

LTO-Noord voorman Ben Haarman sprak de protesterende boeren toe. Later zorgde een gesprek tussen onder hem en gedeputeerde ten Bolscher ervoor dat de maatregelen voorlopig worden opgeschort voor de agrarische sector. ©RTV Focus

Dinsdag gingen de Provinciale Staten akkoord met het college – en dus ten Bolscher – om opnieuw in gesprek te gaan over de maatregel. Echter niet nadat diverse partijen lieten weten niet blij te zijn met het feit dat ‘dreiging en intimidatie’  schijnbaar helpt bij onprettige besluiten voor een bepaalde doelgroep.

Aan tafel bij Marieke Koetsier legde Marcel van Gurp nog eens uit waarom hij – en zijn collega’s – vinden dat deze maatregelen van tafel moeten.

Marcel van Gurp in Studio Stadkamer. ©RTV Focus
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close