112 nieuwsNieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Vechtpartij ontsiert derby van Zwolle-Zuid

Verslag: Giuseppe Rigano, Foto's Peter Denekamp

ZWOLLE – De beladen derby tussen Zwolsche Boys en ZAC is ontaard in een massale vechtpartij. Supporters van beide kampen gingen elkaar halverwege de tweede helft te lijf. Dat ZAC de wedstrijd met 0-1 won, zal door velen slechts als bijzaak gezien worden.

In de eerste helft was er nog weinig aan de hand op Sportpark Jo van Marle. Beide clubs spelen hier hun duels en Zwolsche Boys mocht deze keer als gastheer optreden. Zoals ieder jaar was het publiek in grote getalen aanwezig en zorgen spandoeken, vuurwerk en fakkels voor de nodige sfeer.

Foto’s:: © Giuseppe Rigano

De voelbare spanning en de sfeer maakten het slechte spel van beide teams goed. Zwolsche Boys was erg slordig in balbezit en had moeite met ZAC, dat fel aan het duel begon. Met name in de omschakeling zorgde ZAC voor gevaar. Robbin Bastiaan kreeg enkele goede mogelijkheden, maar was niet scherp voor het doel. De grootste kans kreeg hij na twintig minuten spelen, toen hij uit een voorzet van Bram Pool over schoot. Serieuze kansen voor de thuisploeg waren er in de eerste helft niet.

Bier, vuurwerk en scorebord

Ook in de tweede helft was er aanvankelijk weinig te genieten. De aandacht van de fanatieke supporters verschoof steeds meer naar randzaken. Zo werd er met bier en vuurwerk gegooid en haalden Zwolsche Boys-supporters enkele spandoeken van de buurman van de hekken af. ZAC supporters haalden daarna de stroom van het scorebord af.

Foto: © Peter Denekamp
Foto: © Peter Denekamp

Massale vechtpartij

Toen een staflid van de Zwolsche Boys de overstak maakte om het scorebord weer aan de sluiten, sloeg de vlam in de pan. Opeens renden tientallen Zwolsche Boys-supporters naar de overkant en ontstond er een massale vechtpartij. Van beide kanten probeerden spelers, staf en bestuurdersleden de gemoederen te bedaren. Dat lukte, maar het duel werd wel voor enige tijd stilgelegd door de scheidsrechter. Ondertussen arriveerde de politie., maar deze hoefde niet in te grijpen. Wel bleven er enkele agenten tot het eind van de wedstrijd.

Na een kwartier kwamen de spelers het veld weer op en werd het duel hervat. ZAC was gelijk bij de les. Met een mooi afstandsschot maakte Lex Heimerikx de 0-1. Het bleek uiteindelijk het winnende doelpunt, want gescoord werd er niet meer. ZAC werd nog wel teruggedrongen op de eigen helft door de thuisploeg, maar kwam niet meer serieus in gevaar. Na afloop was de vreugde groot bij de bezoekers. Om een nieuwe confrontatie te voorkomen, werd de ZAC-aanhang via een zij-ingang naar het eigen deel van het sportpark geleid.

Foto’s: Peter Denekamp

We zijn misschien teveel bezig met alle leukigheid eromheen, maar op het veld moet het gebeuren. We konden geen vervolg geven aan ons goede spel van de afgelopen weken. Bart Ester, Zwolsche Boys trainer

Foto: © Peter Denekamp

Reacties na de wedstrijd

Zwolsche Boys-trainer Bart Ester was teleurgesteld na afloop van het duel. ,,Het is een terechte overwinning voor ZAC. Van beide ploegen was het veldspel niet goed, maar een fantastische goal geeft de doorslag.” Hij denkt dat de spanning rondom de wedstrijd een mogelijke verklaring is voor de mindere prestatie. ,,We zijn misschien teveel bezig met alle leukigheid eromheen, maar op het veld moet het gebeuren. We konden geen vervolg geven aan ons goede spel van de afgelopen weken. Ook in het fysieke legden we het af, we wonnen praktisch geen duel.”

John Beijen, oefenmeester van ZAC, is trots op de prestatie van zijn ploeg. ,,We zijn de hele week bezig geweest met dit duel en hebben geprobeerd de randzaken zo veel mogelijk te elimineren. Dat is goed gelukt en waren gelijk bij de les. Het was een fel duel, zoals je verwacht bij een derby. Ik ben erg tevreden met deze zege.”

Het was een fel duel, zoals je verwacht bij een derby. Ik ben erg tevreden met deze zege. John Beijen, oefenmeester ZAC

Foto: © Peter Denekamp

Overige uitslagen zaterdagvoetbal:
VV Berkum – Duno D 2-1
Be Quick’28 – SVI 0-4
VSW – CSV’28 2-0
Wijthmen – HTC 0-4
WVF – IJVV 0-0
DKB – Dieze West 4-2

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button