Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Vanmiddag en vanavond zeer zware windstoten; Code oranje

Zwolle – Weerplaza verwacht vanmiddag een stevige storm, windkracht 9 en mogelijk zelfs even windkracht 10, langs de Nederlandse westkust. Tot diep in het binnenland zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk. De kans op overlast en schade is groot. Het KNMI heeft Code oranje afgegeven voor de kustgebieden. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Utrecht en Noord-Brabant is er vanaf de tweede helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. In de overige provincies is er kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. Hiervoor geldt Code geel.

In de loop van de ochtend neemt de wind overal al toe. Vanaf ca. 10.00 uur zijn langs de westkust al zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur. In de eerste helft van de middag neemt de zuidwestenwind verder in kracht toe. Aan zee staat dan een zuidwesterstorm, 9 Bft, met zeer zware windstoten tot 100 km/uur.

Namiddag en avond

In de rest van het land valt het tot een uur of 14 allemaal nog wel mee, verwacht Weerplaza. Meteoroloog Michiel Severin: “Van fietsweer is vanwege de regen en de krachtige zuidwester al enige tijd geen sprake meer, maar de wind is nog niet extreem sterk. In de meeste provincies staat aan het begin van de middag 6 tot 7 Bft. De wind wordt al wel zeer vlagerig met zware windstoten tot rond 80 km/uur.

In de namiddag en in de avond bereikt de wind zijn grootste kracht. De wind draait geleidelijk naar west tot noordwest en langs de gehele westkust stormt het. In een smalle kuststrook, grofweg van Goeree-Overflakkee tot aan Egmond kan de wind mogelijk zelfs even windkracht 10 bereiken. We spreken dan van een zware storm.

De windstoten bereiken snelheden tot plaatselijk 130 km/uur

Deze wind is sterk genoeg om het verkeer flink te hinderen, fietsen onmogelijk te maken en schade aan gebouwen en natuur te veroorzaken. Weerplaza verwacht dat verschillende bruggen en dijken in het westen en rondom het IJsselmeer niet begaanbaar zijn voor (lege) vrachtwagens of auto’s met aanhangers, omdat er te veel wind staat. Het onstuimige weer blijft niet beperkt tot de kustregio. Tot in Twente en de Achterhoek verwachten we een harde tot stormachtige wind, 7 of 8 Bft, met kans op zeer zware windstoten tot 100 km/uur.

In de tweede helft van de avond, na 20.00 uur neemt de wind geleidelijk af, als eerste in het zuidwesten. Rond middernacht wordt het ook van Groningen tot Limburg rustiger.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Geef een reactie

Back to top button