EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Werkgeluk, je zal het maar hebben!

Zwolle – Dit was het thema van het symposium dat Tiem op donderdag 9 november heeft gehouden. 100 gasten werden ontvangen in het magazijn van Tiem, waar verschillende sprekers hun visie gaven op het samengaan van werkgeluk en inclusie op een krappe arbeidsmarkt.

Dorrit de Jong (wethouder) en Rob Zuidema (voorzitter Economic Board regio Zwolle) gingen met elkaar in gesprek over de uitdagingen voor Zwolle en regio. Hoe zorg je dat mensen fijn kunnen wonen en kunnen meedoen in Zwolle? Op welke manieren kun je de krapte op de arbeidsmarkt opvangen? Vraagstukken die nu actueel zijn met tekorten in b.v. de huishoudelijke dienstverlening, wat direct burgers raakt. Goed samenwerken, ontwikkelen van innovatieve diensten, meer gebruik maken van technologie, zijn kansen waar we op in moeten zetten. Ook is er nu echt de noodzaak om werknemers aan te stellen die meer begeleiding nodig hebben, zoals statushouders en mensen met een arbeidsbeperking. Niet alleen noodzaak, maar ook een mooie, inclusieve oplossing.

Statushouders

Vervolgens zijn enkele werkgevers geïnterviewd die hun bedrijf hebben open gezet voor statushouders. Voor kleine werkgevers zoals Hartog Schilderweken is deze stap gemakkelijk te maken. Hartog leert statushouders schilderen. “Gewoon voordoen hoe het moet en ondertussen de vaktaal aanleren”. Zorgspectrum Het Zand heeft juist met andere zorgpartijen de samenwerking gezocht. Kandidaten kunnen zo bij verschillende partijen vakvaardigheden aanleren of hun diploma halen. Samen met Tiem worden kandidaten goed begeleid in hun stappen naar werk.

Tariq en Shahid vertelden over hun ervaringen over werken in Nederland. Er zijn overal regeltjes voor en allemaal formulieren die je moet invullen, dat is niet altijd eenvoudig. Beide gaven aan dat je als statushouder snel moet zorgen de Nederlandse taal te kunnen spreken. Dat helpt je in de stap naar werk. En door aan het werk te zijn en zelf je geld te verdienen, ben je een goed voorbeeld voor je kinderen. Op de vraag wat Werkgeluk voor hem betekent antwoorde Shahid: “Dat je aan het einde van de dag Dankjewel hoort van een patiënt.”
Cabaretier Nabil Oualad Ayad, sloot de middag af en gaf op geheel eigen wijze zijn humoristische visie (werk)geluk.

Duidelijk is wel dat werkgeluk voor iedereen op een andere manier tot stand komt of wordt ervaren, maar dat het juist de diversiteit en inclusie is die een extra dimensie toevoegt aan werk en geluk. Werkgeluk bij Tiem!

Gerelateerde artikelen

Back to top button