Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vanavond bekendmaking nieuwe Stadsdichter

Zwolle – Zwolle krijgt een nieuwe Stadsdichter en jij kunt digitaal bij de bekendmaking daarvan aanwezig zijn. Kijk vanavond om 20.30 uur mee naar de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter. Tijdens een digitaal evenement van poëzie en muziek, maakt Zwolle kennis met de nieuwe stadsdichter. Tegelijkertijd nemen we afscheid van de huidige stadsdichter, Jeroen Kraakman. Je kunt dit evenement digitaal van 20.30-21.30 uur volgen bij RTV Focus Zwolle.

RTV Focus Zwolle is te bekijken via

  • Ziggo kanaal 44
  • KPN kanaal 1396
  • T-Mobile 738

De uitzending is ook te volgen via YouTube. Ga daarvoor naar het kanaal van RTV Focus Zwolle

Afscheid Jeroen Kraakman

Tijdens het digitale evenement neemt Zwolle afscheid van stadsdichter Jeroen Kraakman. Jeroen heeft met veel inzet en creativiteit het stadsdichterschap vorm gegeven. Hij heeft bestaande en nieuwe dichters-netwerken met elkaar verbonden in het door hem opgezette open podium Lege Stoelen dat elke maand plaatsvindt. Bij tal van meer en minder opmerkelijke momenten in de Zwolse samenleving schreef Jeroen Kraakman een gedicht. Bovendien nam hij initiatief voor de komst van gedichten aan de onderkant van ophaalbruggen onder de titel ‘Poëzie terwijl u wacht’. Zo heeft hij een blijvende bijdrage geleverd aan het poëzieklimaat in Zwolle.

Bekendmaking nieuwe stadsdichter

Voor de nieuwe termijn heeft het comité Nieuwe Stadsdichter een werving en selectieprocedure gevoerd. Uit 15 sollicitanten is de nieuwe stadsdichter gekozen. Niet eerder solliciteerde zo’n groot aantal dichters voor de functie. De keuze is gevallen op iemand die een eigentijdse en unieke invulling zal geven aan het stadsdichterschap. De nieuwe stadsdichter wordt aangesteld voor een periode van 2 jaar.

Zwols Stadsdichterschap

De Zwolse Stadsdichter geeft via poëzie kleur aan ontwikkelingen of gebeurtenissen in de stad. Zo draagt de Stadsdichter bij aan de beleving, verdieping, verwondering, verrassing van het alledaagse leven in de stad Zwolle. Iedereen die een evenement organiseert in de stad kan de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

Eerdere Stadsdichters van Zwolle waren:

Paul Gellings (2005-2007, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Lenze Bouwers (2007-2009, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Alet Boukes (2009-2011, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Marieke van Bolderen (september 2015-september 2016, benoemd door Partij voor Cultuur)
Kees Smits (januari 2017-januari 2019, benoemd door Zwolle Zien)
Jeroen Kraakman (januari 2019-januari 2021, benoemd door Zwolle Zien)

Gerelateerde artikelen

Back to top button