112 nieuwsCoronavirusNieuws uit Zwolle

Vanaf dinsdag sluiten de gerechten, urgente zaken gaan wel door

Zwolle – In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat het bijvoorbeeld raakt aan de rechten van verdachten of rechtzoekenden.

Urgente zaken

Voorbeelden van urgente zaken zijn bijvoorbeeld zaken over de voorgeleidingen of hechtenis van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en/of zorgmachtigingen, urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstelling. Waar mogelijk zullen deze rechtszaken plaatsvinden met gebruikmaking van videoconference of tele(fonisch) horen. Als fysieke komst naar het gerechtsgebouw noodzakelijk is, zullen daar passende maatregelen voor getroffen worden.

Geen publiek

Op dit moment krijgen mensen met lichte verkoudheidsklachten of koorts al geen toegang tot de gerechtsgebouwen. Vanaf dinsdag is daarnaast geen publiek meer welkom bij rechtszaken.

Er blijven uitspraken gedaan worden waar dat kan en moet. Er wordt wel andere invulling gegeven aan de openbaarheid van uitspraken. Uitspraken worden gedaan zonder publiek en in beperkte aanwezigheid van journalisten. Er wordt onderzocht of er een mogelijkheid is om uitspraken te livestreamen.

De maatregelen duren in eerste instantie tot 6 april 2020.

 

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button