Nieuws uit ZwolleOpenbaar vervoerVoorpagina

Vanaf dinsdag rijden de treinen weer naar Zwolle; ProRail neemt hittemaatregelen

Zwolle – Vanaf dinsdag rijden alle treinen weer van en naar station Zwolle. Sinds zaterdag 6 juli voerde spoorbeheerder ProRail grootschalige werkzaamheden uit nabij het Zwolse station. De nieuwe sporen worden gelijk op de proef gesteld. Het belooft namelijk een zeer warme week te worden met op woensdag en donderdag zelfs kans op temperaturen van meer dan 35 graden.

Hitte kan zorgen voor extra kans op storingen op het spoor. Daarom neemt de spoorbeheerder extra maatregelen.

ProRail en de onderhoudsaannemers zijn nu extra alert op de effecten van de hitte op het spoor. De aannemers zetten extra storingsploegen paraat. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius kan een spoorstaaf wel zeventig graden heet worden en het belooft nog warmer te worden.

In deze warmte zet staal uit. Een stuk spoor van dertig meter kan dan een centimeter langer worden. Omdat het spoor zo strak ligt als ‘een gespannen elastiekje’, kunnen er kronkels in het spoor ontstaan. Men noemt dit ook wel spoorspattingen. Om dat tijdig te signaleren controleren inspecteurs van ProRail voortdurend de ligging van het spoor.

Bij het stilvallen van treinen kan het voorkomen dat de airco uitvalt. ProRail is verantwoordelijk voor het veilig evacueren van reizigers in gestrande treinen. Omdat een trein in de volle zon, zonder airco, snel warm kan worden, zal ProRail Incidentenbestrijding met blauw zwaailicht en sirene rijden om zo snel mogelijk bij de trein te kunnen zijn. Reizigers mogen nooit zelf uit een trein stappen. Het gevaar op aanrijdingen of elektrocutie is te groot.

Op strategische plaatsen in het land staat ProRail Incidentenbestrijding klaar met extra personeel en water voor treinreizigers. Bij een storing zullen deze waterwagens gaan rijden om reizigers in een gestrande trein een flesje drinkwater aan te kunnen bieden.

Op alle verkeersleidingsposten van ProRail, dus ook die in Zwolle, geldt ‘Code Rood’. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen. Om het treinverkeer zo goed mogelijk te regelen, zijn er extra verkeersleiders op de posten en zijn bezoekers niet toegestaan op de seinzaal, zodat treinverkeersleiders zich maximaal kunnen concentreren.

Advies: Neem zelf extra water mee

ProRail adviseert treinreizigers om extra voorbereid op reis te gaan en extra water mee te nemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button