Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Van winter- naar zomertijd; de klok gaat vannacht een uur vooruit

Zwolle – Een korte nacht! Vannacht gaat de zomertijd weer in en dus mag de klok om twee uur een uur vooruit gezet worden. Maar wat betekent het precies en waarom doen we dit ieder jaar?

Zomer- en wintertijd

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok in het voorjaar te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou bijdragen aan energiebesparing. Dit vermeende effect van de zomertijd is echter omstreden. Eind oktober gaat de klok ieder jaar weer terug naar de standaardtijd, wat ook wel wintertijd genoemd wordt.

Ezelsbruggetje

Heb je ieder jaar weer moeite om te onthouden wanneer de klok nu vooruit of achteruit wordt gezet? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok om klokslag 02.00 uur een uur vooruit. Of: als het weer achteruit gaat, dan gaat de klok ook achteruit.

Afschaffen zomer- en wintertijd

Dinsdag heeft het Europees Parlement gestemd om te stoppen met het twee keer per jaar verzetten van de klok vanaf 2021. Het Europees Parlement steunt het voorstel van de Europese Commissie om de wisseling zomer- en wintertijd te beëindigen. Wel stemden de Europarlementariërs voor een uitstel van 2019 naar 2021.

De EU-lidstaten moeten hun keuze voor de zomer- of wintertijd met de Europese Commissie afstemmen om ervoor te zorgen dat de interne markt niet wordt verstoord als landen voor verschillende tijden kiezen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren