Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Van zomer- naar wintertijd; de klok gaat vannacht een uur terug

Zwolle – Een uurtje langer slapen! Vannacht gaat de wintertijd weer in en dus mag de klok om drie uur een uur teruggezet worden.  Maar wat betekent het precies en waarom doen we dit ieder jaar?

Zomer- en wintertijd

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok in het voorjaar te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Eind oktober gaat de klok ieder jaar weer terug naar de standaardtijd, wat ook wel wintertijd genoemd wordt.

Ezelsbruggetje

Heb je ieder jaar weer moeite om te onthouden wanneer de klok nu vooruit of achteruit wordt gezet? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok om klokslag 02.00 uur een uur vooruit. Of: als het weer achteruit gaat (winter), dan gaat de klok ook achteruit.

Europese Unie

Niet alle landen in de wereld kennen overigens een zomer- en wintertijd. Wereldwijd verzetten circa zeventig landen de klok, waaronder alle lidstaten in de Europese Unie. De wintertijd duurt tot zondagochtend 31 maart 2019: dan mag je de klok weer een uur voorruitzetten voor de zomertijd.

 

Alhoewel?  Binnen de Europese Unie staat de zomertijd al langere tijd ter discussie. Dit zou maar zo eens de laatste zomertijd kunnen zijn geweest.  Nederland en de andere EU-lidstaten moeten voor maart 2019 laten weten of ze willen overschakelen op een permanente zomer- of wintertijd. Nadat het er eerst naar leek dat Europa een permanente zomertijd wou liet de Europese Commissie deze week weten dat de lidstaten zelf een keuze moeten maken.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button