BouwVoorpagina

Van Hattem Dakkapellen en kunststof kozijnen Genemuiden

Van Hattem dakkapellen haalt prachtige order binnen

door George Huisman

Genemuiden – Het jonge bedrijf (want pas zo’n vijftien jaar bestaand) Van Hattem dakkapellen en kunststof kozijnen in Genemuiden heeft een prachtige order weten binnen te slepen. Er moeten niet minder dan 140 dakkapellen worden geplaatst in Amsterdam.

“Daar zijn we erg blij mee, dat kun je wel zeggen ja,” aldus directeur-eigenaar Robert van Hattem. “Zeker gezien het feit dat dit eigenlijk onze eerste grote stap richting zakelijke markt is. Tot nu bedienden we vrijwel uitsluitend particuliere opdrachtgevers en kleinere organisaties.”
Een van de verkoopadviseurs Michel Felix vult aan: “Dit is de grootste verschuiving binnen ons bedrijf. We zijn altijd in de consumentenmarkt geweest. Een jaar geleden hebben we besloten onze blik te verruimen en kijken of we ook de zakelijke markt kunnen bedienen. Deze opdracht in Amsterdam is daar direct het resultaat van, een mooi groot renovatieproject. De consumentenmarkt zullen we altijd blijven doen, daar liggen onze roots, maar we gaan de zakelijke markt er nu bij doen.”

Van Hattem: “Alles wordt in de fabriek in Genemuiden gemaakt. We kopen de kozijnen in bij een Nederlandse fabrikant, een goede kwaliteit, wij meten alles hier uit, monteren alles kant en klaar af en dan gaat het op grote aanhangwagens naar de opdrachtgever. We maken een sparing in het dak, zet er de dakkapel op, heel precies, natuurlijk netjes wind- en waterdicht. We realiseren het plaatsen altijd binnen een dag -wel afhankelijk van het weer natuurlijk. We gaan steeds met twee man op pad, soms met drie, dat ligt er aan hoe groot de dakkapel is.”

Eenmansbedrijf

Robert van Hattem, oorspronkelijk afkomstig uit Sliedrecht, zette zijn eenmansbedrijf in 2004 in Genemuiden op. Hij verhuurde zich als ZZP’er als timmerman in de luxe jachtbouw bij gerenommeerde bedrijven in de buurt. In 2005 kwam daar het eigen deurenbedrijf bij en vervolgens de dakkapellenfabriek. “Dat sloot er mooi op aan, vond ik ook een mooi product om verder te ontwikkelen. Dat begon met één dakkapel, vervolgens een tweede en toen kwamen de aanvragen in feite vanzelf binnen.” Pas in 2009 begon hij met personeel aan te nemen. “Het groeide gestaag; in 2015 werd het nieuw pand hier neergezet aan de Klaas Fuitestraat 33a. Toen we hier ruim drie jaar geleden kwamen, werkten we met zes mensen; we zitten nu op dertien mensen, we groeien lekker door.”

Felix: “Als je heel eerlijk bent, is het pand nu al eigenlijk te klein voor ons.” Er zou wel een extra ploeg mensen bij kunnen, zeggen beiden, “als de zakelijke markt erbij komt en je wilt de particuliere markt ook goed blijven bedienen, dan kunnen we zeker mensen erbij gebruiken in de werkplaats.”

Robert van Hattem: “Vakkundig personeel vinden is een hele uitdaging, wij zijn een groeiende organisatie en onze deur staat open voor nieuwe collega’s.”

Nog steeds eerste bedrijf in heel Nederland met KOMO-keurmerk

Iedereen bij Van Hattem Dakkapellen en kunststof kozijnen in Genemuiden is nog steeds buitengemeen trots op het verworven KOMO-keurmerk. “We waren de eerste in Nederland en zijn nog steeds de enige,” glundert Robert van Hattem.

Het bedrijf heeft heel doelbewust in het KOMO-verhaal geïnvesteerd. ‘KOMO is een partij die controleert of je voldoet aan het bouwbesluit, voldoet aan isolatiewaarden, aan brandveiligheid, aan aansluitingen op het dak, aan lekkagegevoeligheid, duurzaamheid van het product, noem maar op. Allemaal zaken die erg belangrijk zijn. Wij hadden dat de afgelopen jaren al prima op orde, maar nu voor de KOMO alles netjes bij elkaar gebracht. Binnen vijf, zes maanden waren we gecertificeerd. Verder heeft nog steeds niemand in Nederland dat, we zijn er super blij mee. Mensen weten mede door dat KOMO-keurmerk dat ze een vertrouwd kwaliteitsproduct krijgen, dat is heel belangrijk,” aldus Van Hattem.

Van Hattem Dakkapellen
Wel of geen dakkapel: een wereld van verschil

Wie denk dat het plaatsen van een dakkapel een fluitje van een cent is, heeft het bij het verkeerde eind.

Ook dit plaatsen is een vak apart. Natuurlijk hebben de mannen van Van Hattem Dakkapellen ondertussen een mooie routine opgebouwd, waar het gaat om het vervaardigen én plaatsen van dakkapellen. Uitgangspunt is ’s morgen op tijd bij de klant aanwezig te zijn omdat het streven is elke dakkapel binnen één werkdag geplaatst te hebben. De mannen -ze zijn er altijd met minimaal twee personen- nemen zelf de in Genemuiden vervaardigde dakkapel mee op een aanhanger.

Aan de binnenzijde van de woning wordt het dakbeschot verwijderd. Door een klein mangat gaat een monteur naar buiten en geeft de dakpannen aan aan zijn collega binnen, deze gaan direct in big- bags. Daarna wordt het gehele dakbeschot verwijderd. De onderbroken constructie wordt hersteld en de (uit)sparing voor de dakkapel wordt gerealiseerd.

In de tussentijd is de kraan gearriveerd. Als eerste wordt al het bouwafval door de kraan in de big- bags door het gat in het dak naar beneden getakeld. Vervolgens wordt de dakkapel opgepakt en in de nieuwe sparing getrokken. De dakkapel wordt rondom bevestigd en tot slot aan de binnen- en buitenzijde wind- en waterdicht afgewerkt.

Aan het eind van de dag gaan de mannen van Van Hattem weer op de thuisbasis aan en merkt de tevreden klant dat wel of geen dakkapel echt een wereld van verschil is.

Van Hattem dakkapellen en kunststof kozijnen

Dakkapel op maat: creatief door middel van borstwering

Niet elk dak is even gemakkelijk om een dakkapel te plaatsen, zo leert de jarenlange ervaring van Van Hattem dakkapellen en kunststof kozijnen. Er zijn bijvoorbeeld woningen die een flauwe hellingshoek hebben. Hierdoor is er in de woning wel voldoende vloeroppervlak, maar door het schuine dak kun je hier niet lopen.

Ook hiervoor biedt Van Hattem een oplossing door middel van het creëren van een borstwering, die voor een groot deel de stahoogte in de dakkapel bepaalt. In verband met valbeveiliging start een dakkapel op minimaal 85 cm vanaf de grond. Doordat het Genemuider bedrijf een borstwering maakt, kan de dakkapel lager beginnen waardoor veel meer voordeel wordt behaald in het loopoppervlak.

Omdat Van Hattem de vereiste techniek beheerst om de borstwering op elke gewenst hoogte te kunnen bouwen, zijn bijzondere wensen van de klanten over het algemeen ook uitvoerbaar. Bijvoorbeeld het bouwen vanaf de vloer zodat er een volledige kamer ontstaat of met een loopdeur, die toegang tot een dakterras verleent.

Foto’s © RTV Focus Zwolle

Back to top button