KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Vaccineren zonder afspraak vanaf maandag mogelijk

Zwolle – Heb je geen tijd of zin om een vaccinatie afspraak te maken? Dan is er goed nieuws want vanaf maandag 19 juli is het mogelijk om zonder afspraak een Janssen-vaccin te halen in bij de IJsselhallen in Zwolle. Tussen 08:00 en 18:30 kan je binnen lopen. Vanaf vrijdag is dit al mogelijk in Dalfsen. Dit kan tussen 09:00 en 15:30. De proef duurt in eerste instantie een week.

GGD IJsselland start de proef om te kijken of er behoefte is om te prikken zonder afspraak. Mocht dat het geval zijn, dan gaat de GGD kijken naar hoe het vaccineren organisatorisch goed geregeld kan worden. Mensen vanaf 18 jaar en ouder zijn welkom om mee te doen aan de proef.

Van schaarste naar voldoende

Sebastiaan van Buuren, projectbegeleider Vaccineren: ‚ÄúWe gaan eigenlijk van een tekort aan vaccins nu hopelijk naar een overschot aan vaccins. Hierdoor krijgen we meer de ruimte voor initiatieven.‚ÄĚ Volgens Sebastiaan het moment om te kijken of en op welke manier vaccins zonder afspraak aangeboden kunnen worden en of daar behoefte aan is. ‚ÄúJe moet ter plekke je ID-bewijs laten registreren, dat kost meer tijd dan wanneer je al een afspraak hebt. Tegelijk is het wel mogelijk om elk moment, wanneer het uitkomt, naar de locatie te komen om te kijken of je er terecht kan. Wij proberen dit graag, ook met het oog op de vakanties.‚ÄĚ

Volgens Sebastiaan, projectbegeleider Vaccineren is het vaccineren zonder afspraak een goede stap. ‚ÄúEr zijn meerdere regio‚Äôs geweest die het vaccineren zonder afspraak al hebben geprobeerd. Dat ging niet overal vlekkeloos. Wij gaan onze eigen weg zoeken.‚ÄĚ

Proef

Er wordt elke dag gekeken of de proef werkt. Zowel qua organisatie als opkomst. De GGD kan besluiten om eerder te stoppen of om langer door te gaan. Het doel is om niet alleen het Janssen-vaccin aan te bieden zonder afspraak maar ook snel een mRNA-vaccinatie aan te bieden zonder afspraak. Sebastiaan van Buuren: “Voor nu is het alleen het Janssen-vaccin. Het vaccin is op voorraad en in de regio is er veel animo voor het Janssen-vaccin.”

Registratie op locatie

Het is nog afwachten hoeveel mensen af komen op het vaccineren zonder afspraak. Het ter plekke registreren kost tijd. Neem een identiteitsbewijs mee, daarnaast is het handig om een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen. De gezondheidsverklaring staat op de website van GGD IJsselland. De GGD zorgt ter plekke voor de registratie.

Vaccinatielocaties en tijden

In Dalfsen (De Trefkoele+) vanaf vrijdag 16 juli dagelijks van 9:00 tot 15:30 uur en in Zwolle (IJsselhallen) vanaf maandag 19 juli dagelijks van 8:00 tot 18:30 uur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button