112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

(Update 18:45) – Code Oranje: grootschalige gladheid door ijzel

Zwolle – Update 18:45 -In Groningen, Drenthe en Friesland geldt code rood (weeralarm) vanwege spekgladde wegen door IJZEL.

In Overijssel en Flevoland geldt code oranje (waarschuwing extreem weer) voor kans op grootschalige gladheid door IJZEL.

In Noord-Holland en Gelderland geldt code geel. In deze provincies is de gladheid slechts lokaal in het noorden aanwezig. Mogelijk verslechterd de situatie vanavond hier wel weer.

Zwolle – Update 11:00 – In de provincie Drenthe is een weeralarm, code rood van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Voor de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden blijft code oranje van kracht. Ook in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden.

In het noorden en noordoosten houdt de gladheid aan tot donderdag. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.

Zwolle – Update 08:30 – In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden is er code oranje van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Ook in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden.

In het noorden en noordoosten houdt de gladheid waarschijnlijk aan tot donderdagochtend. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.

Grote risico’s voor weggebruikers. Pas uw rij- en reisgedrag aan. Houd rekening met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer. Volg weerberichten en waarschuwingen.

 

Zwolle – Update 00:45 – In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel en op de Wadden is er code oranje van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Ook in Gelderland en de Kop van Noord-Holland kan het later vannacht gaan ijzelen.

Code oranje geldt voor de provincie Overijssel in ieder geval tot 09:00 uur morgenvroeg. Daarna is code geel van kracht.

Code geel staat uit voor de provincies Utrecht en de rest van Noord-Holland, waar later vannacht en morgenochtend lokaal gladheid kan optreden als gevolg van ijzel.

Voorlopig handhaaft het KNMI code oranje, maar mogelijk vindt gezien de ernst van de situatie later alsnog opwaardering plaats. Vanavond en vannacht blijft de neerslag doorgaan. De vorst breidt zich tegelijkertijd zuidelijker uit. Daarmee groeit ook de kans op ijzel in Zwolle.

VID – Update verkeer

Update: 00:30

De situatie in het noorden ontspant zich. Op veel wegen rijden (beide richtingen opgeteld) nog maximaal 50 tot 100 auto’s per uur langs. Het verkeer dat er rijdt past zich goed aan.

De situatie voor morgenochtend blijft zorgwekkend. De vorstgrens breidt zich nog wat zuidwestelijker uit. Er blijft neerslag aangevoerd worden, volgens diverse weermodellen tot morgen halverwege de ochtend. De neerslag valt noordoost van de lijn Afsluitdijk-Enschede sowieso als onderkoelde regen met ijzel. In een klein gebied ten zuidwesten van deze lijn totaan de lijn Callantsoog-Winterswijk kan het ook ijzelen, maar dat is nog onzeker.

23:30

Het aantal ongelukken loopt nog steeds op. Sinds het begin van de ijzelperiode tellen we er 50. De grootste problemen doen zich voor op de A37 richting Duitsland. Bij Klazienaveen is een vrachtwagen geschaard. De snelweg is dicht, al het verkeer moet binnendoor rijden. Verder zijn vooral de A7 en A28 veranderd in een spiegelgladde ijsbaan.

De ergste gladheid beperkt zich momenteel tot noordoost van de lijn Den Oever – Hardenberg. Ondanks dat de temperaturen ook in grote delen van Overijssel onder het vriespunt zijn gedaald, blijven problemen daar nog uit. Vanwege de warmste december ooit gemeten zit er nog veel warmte in de grond. De regen smelt dus nog op de grond. Pas als het langer vriest (zoals in het noorden) koelt de ondergrond af en daalt de wegdektemperatuur ook. Dan vormt zich snel ijzel. Dat kan later vannacht ook gebeuren in Flevoland, Twente en delen van Noord-Holland.

 

 

Back to top button