Kunst & CultuurKunst in de kijkerNieuws uit ZwolleVoorpagina

Unieke expositie Rolling Stones foto’s in Herman Brood Museum geopend

Presentatie: Mariekus

Zwolle – In het Herman Brood Museum op de Blijmarkt is zaterdag een unieke expositie geopend. Tot eind mei hangen er nooit eerder vertoonde foto’s van The Rolling Stones aan de muur.

Begin jaren ’70 schoot fotograaf Harm Botman foto’s van de de Britse rockers tijdens concerten in Nederland. Botman overleed in 2012 op 60-jarige leeftijd. Hij was destijds al geruime tijd ziek. Ook de Zwolse fotograaf Raymond van Olphen, oftewel Bullet-ray, had de eer om de Stones op de foto te zetten. De expositie bestaat uit negentien foto’s gemaakt door Botman en negen door Van Olphen.

Twee uitersten

Oprichter van het Herman Brood Museum, Ivo de Lange, is trots op deze unieke collectie. “Het is een collectie die nog nooit iemand gezien heeft, dus echt uniek. De fotografen zijn ook twee uitersten,” vertelt De Lange. “Botman fotografeerde vooral in zwart-wit in 1970 en 1973. Bullet-ray is meer van deze tijd”.

Van Olphen heeft The Rolling Stones de laatste drie keer dat ze in Nederland waren op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. “Voor deze expositie heb ik een aantal foto’s van alle bandleden afzonderlijk uitgezocht en een groepsfoto. De groepsfoto is heel bijzonder,” vertelt Van Olphen.

Het Herman Brood is deze zaterdag tot 12 uur vannacht geopend.

Foto’s © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button