KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegioZorg & Welzijn

Uniek participatief kunstproject “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”

Zwolle – Op 14 september 2024 start Draden van het Slavernijverleden, een uniek participatieproject dat het Overijsselse slavernijverleden op een heel bijzondere manier in beeld brengt. Waar lange tijd gedacht werd dat de koloniale geschiedenis vooral iets van het westen van ons land was, blijkt niets minder waar te zijn. Ook in Overijssel zijn vele sporen van deze pijnlijke geschiedenis terug te vinden.

De Overijsselse kunstenaar Amber Hyacinth heeft deze sporen prachtig in beeld gebracht in een ontwerp voor een wandkleed van maar liefst 35 meter lang. Ze heeft zich hierbij gebaseerd op de geschiedenis en persoonlijke verhalen van nazaten. Die zijn met het onderzoek ‘Overijssel & Slavernij’, uitgevoerd door de Overijsselacademie, naar boven gekomen.

Bijzonder

Wat dit project bijzonder maakt, is de manier waarop het wandkleed tot stand zal komen. Iedereen, van jong tot oud, van inwoner tot bezoeker van de provincie Overijssel, kan meewerken aan de voltooiing van het wandkleed. Door middel van onder andere tuften, borduren, quilten en andere textiele technieken brengen de makers een pijnlijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis in beeld. Door op deze manier hiermee bezig te zijn, raakt de drempel om hierover met elkaar in gesprek te gaan lager.

Uniek en betekenisvol project

Het samenwerken aan dit unieke en monumentale kunstwerk werkt sociaal verbindend en bevordert onderlinge gesprekken over het thema. Daardoor zal ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toe nemen. Kennis van dit verleden kan de start zijn voor een dialoog die tegenwicht biedt aan het nu zo verharde debat. Dit kenmerkt zich door polarisatie en zwart-witdenken. Hoe beter we onze eigen banden met de koloniale gebieden kennen, hoe groter de kans op begrip tussen Nederlanders voor elkaars achtergrond en diversiteit.

Randprogrammering

Het wandkleed in wording staat vanaf 14 september t/m 1 december 2024 in De Museumfabriek in Enschede opgesteld. Tijdens deze maakperiode hoidt men allerlei activiteiten zoals onder andere: dialoogsessies, lezingen, Keti Koti Ontmoetingstafels, Wereldcafés, participatief drama, educatieprojecten. Hierna verhuist het wandkleed naar Zwolle. Daar gaat vanaf 12 januari 2025 het maakproces verder in het Academiehuis aan de Grote Markt. Ook tijdens deze maakperiode worden allerlei randactiviteiten gehouden.

Vanaf april is het wandkleed in totaliteit te bewonderen, eerst in het Academiehuis en vervolgens in De Museumfabriek. Het project wordt afgesloten met een indrukwekkende slotmanifestatie die rondom de Keti Koti viering in Enschede zal plaatsvinden.

Aanmelden als vrijwillig medemaker

We zijn op zoek naar vrijwilligers die graag mee willen werken aan dit betekenisvolle project. Aanmelden voor de locatie in De Museumfabriek is al mogelijk. Ga naar onze website Draden van het Overijsselse slavernijverleden – Overijssel Academie om meer te lezen over hoe jij jezelf of jouw handwerkclub opgeeft.

Team Overijsselacademie en alle andere partners van het project: Stichting Villa Maecenatis, Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren