Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Uniek in Nederland: start basisopleiding glazenier in Zwolle

Zwolle – Vanaf september 2023 kun je bij Glasloods 038 (van eigenaar Arjan Boeve) de basisopleiding glazenier volgen. Uniek in Nederland, want hoewel je op allerlei plaatsen cursussen en workshops kunt doen moet je voor een serieuze en complete opleiding naar België of Duitsland.

Uitstervend beroep

Een jaar lang één dag per week aan de slag in het atelier aan de Hasselterdijk in Zwolle, om de basis van het vak van glazenier onder de knie te krijgen. Het is hard nodig vertelt Arjan, want het ambacht is bedreigd met uitsterven. “Ik ben het jongste lid van het Glazeniersgilde OVG in Nederland. We moeten onze kennis wel gaan uitdelen, anders is er over een tiental jaren niemand meer die glas in lood kan maken. In die zin is deze opleiding echt een aanwinst voor de regio en kansrijk voor veel mensen.”

Subsidie mogelijk

De vraag is er, vertelt Arjan, aanmeldingen stromen al binnen. Vanaf januari 2023 draait een pilotversie van de opleiding en heeft men de lesstof op papier gezet. Inmiddels is ook de accreditatie bij het CRKBO rond en daarmee kunnen deelnemers in aanmerking komen voor subsidie vanuit ontwikkelfondsen van de overheid.

Inhoud opleiding

Het gaat een jaar lang ontwikkelen, groeien en genieten zijn, aldus Arjan. Studenten verdiepen zich over de hele breedte van het vak, van glas in lood en Tiffany tot brandschilderen en fusion. Je gaat je bekwamen in een eeuwenoud ambacht en dat is een kwestie van heel veel oefenen. Er wordt een groot aantal opdrachten gemaakt waarin alle basiselementen van het vak aan bod komen. En of je nou woningen wilt beglazen of kunstprojecten wilt maken, zowel ambachtelijke vakmensen als creatievelingen kunnen hun hart op halen.

Investeren in jezelf

Zowel mensen die al werken met glas en zich verder willen bekwamen als beginners zijn welkom, je wordt op je eigen niveau uitgedaagd. Arjan: “Ik ontmoet steeds meer mensen bij wie de balans in hun leven zoek is. Veel werken (vaak achter de computer) en veel moeten. Ik geloof dat het belangrijk is om te investeren in jezelf, om ruimte te geven aan wat je leuk vindt en wat energie geeft. En om jezelf daarin uit te dagen. Ik zie mensen zo intens genieten van het werken met hun handen en het creëren van iets moois! En ik geniet ervan om mensen daarin uit te dagen en met Glasloods 038 een plek te bieden waar dit allemaal kan. Met je handen werken is goed voor het hoofd en voor het hart.”

Start opleiding: september 2023 – 36 lesdagen – maximaal 10 studenten per klas – kosten 4500 euro inclusief materialen en gereedschap.

Meer informatie over de basisopleiding glazenier vind je op de website van Glasloods 038. www.glasloods038.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button