Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Uniek convenant tussen culturele partners Oost-Nederland opgenomen in Culturele basisinfrastructuur

Zwolle – Goed nieuws voor talentontwikkeling in Overijssel en Gelderland want ‘De Nieuwe Oost’ is opgenomen in de BIS (Culturele basisinfrastructuur). Eerder bracht de Raad van Cultuur, het hoogste culture adviesorgaan van de overheid al het advies uit om deze unieke samenwerking waar Hedon Productiehuis onderdeel van is, samen met de ontwikkelingstellingen, makers én poppodia van Oost-Nederland op te nemen in de BIS.

De Raad van Cultuur noemde dit convenant vertrouwenwekkend en aanstekelijk en noemt specifiek het belang van de pop-keten zoals we in Oost Nederlands is georganiseerd. De Nieuwe Oost is een organisatie die werkt binnen de disciplines popmuziek, theater, dans en literatuur. Zij begeleidt jaarlijks tientallen talentvolle makers richting een zelfstandige beroepspraktijk. Het in Deventer gevestigde De Nieuwe Oost | pop zocht samen met de Oost-Nederlandse makers, podia en talentontwikkelaars naar een nieuwe organisatievorm en verdere versterking van de totale keten van talentontwikkeling in de popmuziek in Overijssel en Gelderland.

Met het convenant ‘Van Basis tot Booster’ is voor de komende vier jaar een partnerschap gerealiseerd waarin de Oost-Nederlandse makers en popmuziek optimaal kunnen functioneren en die een plek geeft aan muzikanten om artistiek te groeien en succesvol te zijn. Ook de Raad voor Cultuur bleek hier in de BIS-beoordeling zeer van onder de indruk en is “verheugd dat stevig wordt ingezet op popmuziek” door De Nieuwe Oost. Met het convenant wordt kennis, netwerk, faciliteiten en financiële middelen gedeeld op een manier die binnen de BIS structuur en -aanpak geheel nieuw is.

De trotse partners zijn: De Basis (Nijmegen), Hedon Productiehuis (Zwolle), De Nieuwe Oost | pop (Deventer), de Poppunten Overijssel en Gelderland, ArtEZ conservatorium (Arnhem, Enschede, Zwolle), GIGANT (Apeldoorn), Metropool (Hengelo/Enschede), Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Burgerweeshuis (Deventer), Hedon (Zwolle) en showcasefestival & popconferentie Booster (Enschede).

Zij trekken gezamenlijk op binnen diverse trajecten, op het gebied van kennisdeling, community building, financiering en het bieden van podiumplekken. Een toekenning van de BIS aan De Nieuwe Oost betekent in deze een belangrijke impuls voor de hele Oost Nederlandse pop-sector!

Gerelateerde artikelen

Back to top button