Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Uitzonderlijke situatie; lange wachttijd voor de sluis op Overijsselse Vecht

Foto's: Peter Denekamp

Zwolle – Met je bootje varen op de Vecht? Houd dan rekening met een langere wachttijd bij de sluizen. Vanwege de aanhoudende droogte is het Waterschap WDODelta begonnen met  ‘spaarzaam schutten’ waardoor de sluisdeuren  minder vaak geopend en gesloten worden om water vast te houden. Het gaat om de sluizen Vilsteren en Vechterweerd tussen Ommen, Dalfsen en Zwolle.

Foto’s: ©Peter Denekamp

Wachttijd kan oplopen tot een uur

De sluiswachters zullen proberen om de sluiskom zo vol mogelijk te krijgen met boten. Watersporters moeten dan ook rekening houden met een wachttijd van maximaal een uur. Is de sluiskom eerder vol met plezierjachten  dan wordt de sluis direct in werking gezet.

Uitzonderlijk

Geert Schutte is al 14 jaar sluiswachter en ook voor hem is deze situatie uitzonderlijk. ” Ik heb het één keer eerder meegemaakt dat het zo droog was, dat was in 2003. En ook in 2007 was het ook erg droog maar ik kan me niet herinneren dat het waterschap toen gelijksoortige maatregelen genomen heeft.”

Watersporters in het gebied krijgen folders uitgereikt met telefoonnummers van de sluizen op de Vecht. “De mensen kunnen dan bellen als ze de sluis naderen.  Daar doe je jezelf een plezier mee als je niet vergeet om te bellen dat je er aan komt. “Want dan kan de sluiswachter nog net even wat ‘schipperen’ en het laatste bootje meepikken.

400 kuub water naar IJsselmeer

Dat er ‘spaarzaam’ geschut moet worden heeft te maken met het waterpeil. . Aan de kant van Dalfsen staat het water hoger dan aan de kant van Zwolle en dat moet zo  blijven. Maar iedere keer als de sluis opengaat stroomt er zo’n 400 kuub water weg richting het IJsselmeer en zakt het peil aan de Dalfser kant. Om het zakken van het peil aan de Dalfser kant te beperken gooit de sluiswachter om en om de sluis open in de richting Zwolle en dan weer in de richting van Dalfsen.

 

De sluis Vechterweerd kent volledige handbediening.
Sluiswachter Geert Schutte van sluis Vechterweerd – Foto: ©Peter Denekamp

 


Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren