Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Uitverkocht ‘Wilde Deerne’ kick-off evenement

Honderden Zwollenaren in de rij bij het Academiehuis de Grote Kerk

Zwolle – De lampen dimmen, het rookkanon gaat aan, de consistoriedeuren gaan open. Hoofdrolspeelster Lune, De Wilde Deerne van Zwolle verschijnt en zingt de titeltrack van muziektheaterspektakel “De Wilde Deerne”. Door het publiek waant ze haar weg naar het podium waar singer-songwriter Aïrto, bekend van o.a. de Voice of Holland, zingend op haar wacht. Een beeld waar vele Zwollenaren afgelopen vrijdag van hebben genoten tijdens het kick-off evenement in het Academiehuis de Grote Kerk, dat mede werd verzorgd door Hesz.

Cast, crew en vrijwilligers

Alle 47 castleden werden één voor één op het podium voorgesteld aan de volle kerk. Zowel professionals, semi-professionals als amateurkunstenaars spelen mee in deze Zwolse productie voor en door de stad.
Aan deze productie werken inmiddels ruim 25 vaste krachten mee. Daarnaast zetten bijna 100 vrijwilligers zich in voor de bouw van het decor, het maken van de kostuums, als gastvrouw/man of als figurant tijdens de voorstelling.

Script overhandiging

Enige weken geleden hebben de castleden, samen met regisseur en scriptschrijver Ko van den Bosch, het script doorgenomen. De laatste en definitieve versie werd vrijdagavond door Ko aangeboden aan Wim Coster, auteur van het boek “Het Wolfsmeisje”. Zonder al het speurwerk van Coster waren de historische feiten van de Wilde Deerne een geheim gebleven. Het gehele artistieke team bestaat, naast Ko, uit Elout Hol (bekend van Theater Gnaffel) en Jolmer Versteeg (Theatergroep De Jonge Honden).

Kaarten, bier en boek

In de zijflanken van de kerk stonden kraampjes opgesteld waar de bezoekers informatie konden krijgen over de komende voorstelling en direct kaarten konden kopen. Op de markt werd ook het Wilde Deerne bier verkocht en het boek van Wim Coster “Het Wolfsmeisje”.

Het verhaal van ‘De Wilde Deerne’

De voorstelling is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het Zwolse wolfsmeisje. Ruim 16 jaar heeft ‘De Wilde Deerne’ alleen in de bossen geleefd. Ze kon niet praten. Het meisje at alleen voedsel dat ze vond in de natuur. Ondanks haar wilde natuur vertoonde ze toch typisch menselijk gedrag. Ze werd gevangen en enige tijd verzorgd door de Zwolse pleegmoeder de weduwe Van Orten. Het door de media opgepikte verhaal brengt het meisje uiteindelijk terug bij haar moeder in Antwerpen. De familievoorstelling ‘De Wilde Deerne’ is een moderne vertelling van dit verhaal. Over de angst voor het onbekende en de schoonheid van nieuwsgierigheid. De productie wordt gemaakt en gedragen door de vele talenten die Zwolle rijk is in samenwerking met o.a. Theater Gnaffel, De Jonge Honden, Theater de Makkers, TEN Producties en Wim Coster, met muziek van Dries Bijlsma en Rob Peters. Het muziektheaterspektakel speelt van 11 mei t/m 3 juni in de IJsselhallen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button