EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Uitstel betaling DA groep raakt mogelijk 212 medewerkers in Zwolle

De DA drogisterij keten heeft woensdag uitstel van betaling gekregen van de rechter. De winkels en webshop blijven open maar voor Zwolle heeft dit mogelijk grote consequenties. DA heeft namelijk haar hoofdkantoor én distributiecentrum op bedrijventerrein de Marslanden in Zwolle. Er werken  ongeveer 180 mensen.

De keten bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen.

DA Retailgroep: franchiseformule

Bij de DA Retailgroep zijn ruim 260 winkels aangesloten. Deze winkels werken als franchisenemer onder het DA label. Zo voeren ze de DA naam en maken ze gebruik van de reclame en promotieactiviteiten van de DA Retailgroep. Bijna alle DA winkels zijn zelfstandig ondernemer en voeren alleen de naam DA vanuit de franchiseformule. Zij blijven dan ook buiten de surseance. De uitstel van betaling treft alleen de Retailgroep in Zwolle die de franchiseformule beheert en die de franchisecontracten heeft met de drogisterijen in het land.

Retail Shared Service Center: hoofdkantoor en distributiecentrum

Naast de DA Retailgroep is in Zwolle ook het Retail Shared Service Center gevestigd. Onder dit bedrijfsonderdeel valt het personeel op het hoofdkantoor, het distributiecentrum en de zeven eigen DA-winkels. Het distributiecentrum, ooit voortgekomen uit een groothandel voor de drogisterij, is in 2009 aangewezen als enige landelijk distributiecentrum voor de DA winkels.

In totaal zijn 212 mensen in dienst bij de retailgroep. Daarvan zitten er ongeveer 180 op het hoofdkantoor en het distibutiecentrum in Zwolle. De resterende 22 werken in 7 eigen winkels van de DA groep.

Financiële problemen

Eén van de oorzaken van de financiële problemen is de leegloop van de DA franchiseformule. In 2008 waren er nog 400 DA franchisenemers. Op dit moment zijn het er nog 266. Afgelopen periode zijn er rechtszaken geweest over een nieuwe formule die het hoofdkantoor wou uitrollen. Dit tegen het harnas in van veel franchisenemers.

Daarnaast ondervinden de drogisterijen veel concurrentie van bijvoorbeeld een prijsdiscounter als het Kruidvat. Volgens het hoofdkantoor zou een aanzienlijk deel van de ondernemers zijn facturen niet meer kunnen voldoen aan de Retailgroep.

Gevolgen voor personeel nog onduidelijk

Iris van der Veen, bestuurder FNV Handel noemt het een  een bittere pil voor de werknemers van DA. ‘Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen.’

De bond is nog niet officieel door DA Retailgroep op de hoogte gesteld en kan dus nog niet aangeven wat de gevolgen voor de medewerkers zijn. Van der Veen: ‘Als uitstel van betaling leidt tot een faillissement, dan is een doorstart misschien een optie. Wij streven er in dat geval natuurlijk naar dat zoveel mogelijk mensen meegaan naar de nieuwe eigenaar/eigenaren. ’

Afkoelingsperiode

De rechtbank in Amsterdam heeft naast het verlenen van uitstel van betaling een afkoelingsperiode afgekondigd. Leveranciers die goederen hebben geleverd aan de DA Retailgroep kunnen deze op dit moment niet terugvorderen.

Ook de winkels blijven gewoon open. Zij vallen ook niet onder de uitstel van betaling. Desondanks kunnen de winkels toch in de problemen geraken. Als het distributiecentrum niet meer geleverd krijgt door leveranciers kan ook niet meer uitgeleverd worden aan de winkels.

En de mensen op het hoofdkantoor en het distributiecentrum werken voorlopig gewoon door totdat er meer duidelijkheid komt over een mogelijke doorstart.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button