KabelkrantNieuws uit ZwolleWonenZorg & Welzijn

Uitgangspunten voor sociale woningbouw verder geconcretiseerd

Zwolle – Zwolle wil de positie van woningcorporaties beter borgen met als doel een toename van het aantal sociale huurwoningen in Zwolle. En om er voor te zorgen dat ook dit deel van het betaalbare segment kwalitatief goed is en ook op de langere termijn beschikbaar blijft voor de doelgroep. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Huishoudens met een lager en middeninkomen dragen voor een belangrijk deel bij aan het functioneren van de stad, zegt de wethouder. Zonder voldoende en blijvend beschikbaar betaalbaar aanbod boet de stad in op aantrekkelijkheid en toekomstbestendigheid. Dit vormt een risico voor inclusieve woon- en leefomgevingen en voor gebalanceerde groei en economische kracht van Zwolle.

De nu gepresenteerde uitgangspunten sluiten aan bij de Betaalbaarheidsagenda waarin men inzet op het
vergroten van het betaalbaar aanbod. Dit doet men door onder andere te sturen op dat men 50% van het aanbod in het betaalbare segment realiseert, waaronder 20% sociale huur via toegelaten instellingen. Dit staat ook in het coalitieakkoord van het huidige college.

Doel

De concretisering van de uitgangspunten heeft als doel om duidelijk te maken wat kwalitatief goede sociale huur in de Zwolse gebiedsontwikkeling dient in te houden. Daarbij geeft men aan dat bij sociale huurwoningen de drie Zwolse corporaties de voorkeur hebben, omdat partners in de stad al een lange traditie kennen in het verbeteren van de leefbaarheid en het huisvesten van aandachtsgroepen in de Zwolse wijken en buurten.

In de infographic staan de geconcretiseerde uitgangspunten benoemd.

Het gaat er om dat minimaal 20% van een gebiedsontwikkeling (zowel bij nieuwbouw als
transformatie) sociale huur is, dat woningen minimaal 25 jaar in de categorie sociale huur blijven waarbij het regime van sociale huur geldt conform de Woningwet, de manier van toewijzing, namelijk via de Woningzoeker waarbij de huurinkomenstabel van toepassing is zodat er passend toegewezen wordt, afspraken over het aantal woningen dat onder de aftoppingsgrenzen wordt gerealiseerd en het verbinden van de huurprijs aan gebruiksoppervlakte, zodat voor alle huishoudenstypen een passend aanbod wordt gerealiseerd.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button