112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Typhoon staande gehouden om dure auto en huidskleur: politie betreurt onterechte controle

Zwolle – Op maandagmiddag 30 mei werd in Zwolle rapper Typhoon door twee agenten gecontroleerd. De agenten zagen de jongeman kort daarvoor rijden in een dure auto. Zij besloten de bestuurder te controleren omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden. Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen.

Inschattingsfout

Kort na het incident deelde de rapper via social media over het gebeurde waarop de politie veel vragen kreeg. Er is direct samen met betrokken agenten teruggekeken naar het incident en de aanleiding van de controle. Districtschef Arjan Mengerink: ‘Dat vinden wij belangrijk want de politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses’, sluit Mengerink af.

Politieke commotie

Het voorval leidt tot aardig wat politieke opschudding. De PvdA fractie in Zwolle noemt het ongelofelijk dat de politie in Zwolle  Typhoon heeft aangehouden omdat zijn auto niet bij zijn uiterlijk zou passen.’Helaas gebeurt het dagelijks dat agenten burgers afrekenen op basis van hun uiterlijk in plaats van op hun gedrag. Maar ook al weet je dat dit nog steeds gebeurt, iedere keer als het gebeurt valt onze mond weer open van verbazing. En niet iedereen kan zoveel aandacht vestigen op een aanhouding op basis van huidskleur als Typhoon. Want daar maakt onze fractie zich zorgen over: wat doet het met je als je puur op basis van huidskleur verdacht wordt van een strafbaar feit?’, aldus de fractie. Ze heeft vragen gesteld aan het college over etnisch profileren. Ook op landelijk niveau zijn er kamervragen gesteld door Diederik Samsom van de PvdA.

 

 

 

 

 

 

 

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog ‘bekend’ en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet! #etnischeprofilering #awereness #nederland #racisme #gelijkheid

Een foto die is geplaatst door Typhoon (@mctyphoon) op

Gerelateerde artikelen

Back to top button