Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tweeduizend kilo wegende kous dicht lek in riolering Groot Wezenland

Door: Geert Reitsema

Zwolle –  Bij een reguliere inspectie van het hoofdriool aan het Groot Wezenland (kruising Assendorperstraat) is schade  geconstateerd. In de buis bleek een gat te zitten waardoor lekkage ontstond. Dinsdag is met behulp van een nieuwe Duitse techniek het gat weer gedicht.

Door het gat in de rioleringsbuis kon grondwater naar binnen stromen. Dat is niet wenselijk. De kans bestaat namelijk dat er met het instromende water ook zand mee wordt genomen, waardoor er verzakkingen in de bovenliggende weg of het trottoir kunnen ontstaan.

Weg opbreken geen optie

De lekkage bevond zich op een  lastig punt. Het Groot Wezenland is een drukke weg. Bij het afsluiten zou al het verkeer via de Assendorperstraat moeten wat onverantwoord is. Daarom is gekozen voor de Duitse techniek ‘relinen’ waarbij de overlast voor het verkeer zeer gering is.

Dinsdag overdag is er, door Van Gelder, een gat in de grond gemaakt om bij het riool te kunnen komen. Om de lek in het hoofdriool te dichten is er met een telekraan een grote glasvezel kous door de kapotte rioolbuis getrokken. Het gat is hiermee afgedicht en er kan dus geen water meer wegstromen. Van der Velden Riooltechniek heeft deze specifieke ‘reline’ werkzaamheden uitgevoerd.

Wethouder William Dogger (rechts) in gesprek met verslaggever Geert Reitsema (links) – Foto: © Peter Denekamp

Een trotse wethouder

Wethouder William Dogger van openbare ruimte heeft het project uit nieuwsgierigheid en belangstelling bekeken. Wethouder Dogger noemt het een prachtig systeem. “Het is een mooi stukje techniek, we mogen in Zwolle trots zijn dat het rioleringssysteem op een goed niveau is”. “Ik ben trots dat ik daar wethouder van mag zijn”, voegt Dogger er aan toe.

2000 kilo

Toezichthouder Dick Greven van de gemeente Zwolle vertelt dat er in Zwolle nog nooit gebruik is gemaakt van een dergelijk grote kous. “In de elf jaar dat ik hier werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt”. De kous weegt 2000  kilo en is 12 meter lang. Met een grote hijskraan en een lier wordt het door het riool getrokken. Onder invloed van UV-licht wordt de kous hard gemaakt waardoor het steviger is dan een betonnen rioolbuis.

De weg die dinsdagavond van zeven tot middernacht was afgesloten is inmiddels weer vrijgegeven voor het verkeer.

Foto’s: © Peter Denekamp

Bekijk het onderstaande filmpje gemaakt door Van der Velden rioleringsbeheer voor een uitleg over het koustrekken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button