Nieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Tweede stripboek Bert Dijkink bijna klaar

Gruwelijke nacht uit 1416 in de hoofdrol

Zwolle – Het is alweer 603 jaar geleden dat Zwolle werd opgeschrikt door een aantal moorden. Maar de Sint Lucie-nacht – zoals de nacht van 12 op 13 december bekend staat – leeft nog altijd voort in de herinnering. En als het de geschiedenis van de Overijsselse hoofdstad betreft is Bert Dijkink natuurlijk sowieso geïnteresseerd. Binnenkort verschijnt zijn tweede stripboek dat helemaal aan de Sint Lucie-nacht is gewijd. In Studio Stadkamer lichtte hij al een tip van de sluier op.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma op Radio Focus. Het wordt iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – live opgenomen in het Huiskamercafé van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.
Bert Dijkink hoopt nog voor 13 december zijn tweede stripalbum over de geschiedenis van Zwolle in de winkels te hebben liggen. ©RTV Focus

Hij is gepensioneerd maar stilzitten komt in het woordenboek van Bert Dijkink niet voor. Behalve Luidmeester van het Michaëls Klokkenluidersgilde, pleitbezorger van een jaarlijkse Michaëls-dag in Zwolle en Stadsgids is hij ook fervent tekenaar. Aan het eind van het jaar komt zijn tweede stripboek over de Zwolse geschiedenis uit. Werd in het eerste boek nog een link gelegd vanuit het heden naar vroeger, het tweede verhaal speelt helemaal in 1416. In dat jaar – om precies te zijn in de nacht van 12 op 13 december werden er 10 burgers geëxecuteerd omdat ze – via de Gilden – een plaats opeisten in het Stadsbestuur. De nacht staat bekend als de Sint Lucienacht.

Inmiddels werd er klokkenslag gemaakt om de bevolking bijeen te roepen. De stad was vol rumoer, het volk spoedde zich naar de Grote Markt, waar men bij het flakkerende licht van vier piktonnen en een aantal vuurpannen waarin met teer doordrenkte turf als brandstof werd gebezigd, kon zien, hoe daar voor zes burgers en vier gasten enige priesters gereed stonden om hun biecht te horen en hoe hun daarna door Hendrik de beul het hoofd voor de voeten werd gelegd.Bron: entoen.nu Canon van Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button