Tweede Kamer stemt in met landelijk vuurwerkverbod
Den Haag – De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het voorstel voor een landelijk vuurwerkverbod, dat in ieder geval vanaf 2026 moet ingaan. Het verbod geldt voor siervuurwerk zoals fonteinen en cakes, terwijl de lichtste vuurwerkcategorie (zoals sterretjes) nog wel toegestaan blijft. Knalvuurwerk was al eerder verboden.
Het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren kreeg brede steun van verschillende partijen, waaronder VVD en NSC. De Kamer erkent de maatschappelijke bezorgdheid over de schade die vuurwerk veroorzaakt, zowel voor de gezondheid van mensen als voor dieren. Ook de ernstige milieuschade door fijnstofuitstoot en vervuiling werd als belangrijke reden voor het verbod genoemd.
Toekomstige handhaving en compensatie
Er blijft nog discussie over de uitvoering, met name over handhaving, mogelijke ontheffingen voor lokale initiatieven en compensatie voor vuurwerkverkopers. Staatssecretaris Jansen heeft aangegeven dat de wet verdere uitwerking nodig heeft, maar verwacht dat het verbod vanaf 2026 volledig zal worden ingevoerd.
Dit betekent wel dat het verbod nog niet ingaat per eerstkomende jaarwisseling 2025/2026 maar eerder per 2026/2027. Verschillende partijen waren bang dat vuurwerkverkopers met de ingekochte voorraden bleven zitten en daardoor economische schade zouden hebben.
Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer. Maar de verwachting is dat het daar wordt goedgekeurd omdat een meerderheid voor is.
Waarom zo’n vuurwerkverbod?
Vuurwerkslachtoffers
Jaarlijks lopen bijna 500 mensen verwondingen op die medische behandeling vereisen, en het aantal slachtoffers van vuurwerkincidenten blijft alarmerend hoog. In 2019 werden bijna 1.300 mensen gewond door vuurwerk, waarvan 81% door legaal vuurwerk.
Hulpverleners
Naast de persoonlijke schade veroorzaakt vuurwerk ook verstoringen in de openbare orde en vormt het een gevaar voor hulpverleners. In de nacht van 31 december op 1 januari wordt de publieke dienstverlening, zoals de politie en brandweer, zwaar belast door geweld en overlast, soms zelfs met geweld tegen hulpverleners. Dit is onaanvaardbaar en vraagt om een oplossing.
Luchtvervuiling
Vuurwerk veroorzaakt daarnaast aanzienlijke milieuschade. Tijdens de jaarwisseling neemt de luchtvervuiling door fijnstof, zwaveldioxide, stikstofdioxiden en zware metalen aanzienlijk toe, wat vooral schadelijk is voor mensen met longziekten en voor het milieu. Ook huisdieren en wilde dieren ervaren stress door de harde geluiden en lichtflitsen, met langdurige gevolgen voor hun welzijn.
Veiligheid mens, dier en milieu
Gegeven de steeds grotere roep om strengere maatregelen en de steeds ernstiger wordende incidenten rondom vuurwerk, pleitten veel organisaties voor een verbod op consumentenvuurwerk. Verschillende landen hebben al maatregelen genomen, zoals Ierland, waar alleen zeer veilig en stil vuurwerk is toegestaan voor consumenten. In Nederland zou een algemeen verbod op consumentenvuurwerk, met uitzondering voor een zeer beperkt aantal producten, een significante afname van incidenten en overlast kunnen opleveren. Het doel is om de veiligheid van mensen, dieren en het milieu te waarborgen, en de openbare orde te versterken.