112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Twee F16 straaljagers scheerden op 914 meter hoogte over Zwolle

Zwolle – Vanmiddag om kwart voor vier vlogen er twee F16 straaljagers zeer laag over Zwolle. De straaljagers waren van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht en vlogen op een hoogte van 3000 ft. Dit is slechts 914 meter boven de grond. Dat is uitzonderlijk laag. De F16’s vlogen vanuit het noorden van Zwolle over de IKEA, via Zwolle Zuid richting Kampen. Waarom de straaljagers zo laag overvlogen is onbekend.

Cockpit opname F16  BALLS 2ship van vanmiddag – Bron: Luchtvaart Noord Nederland

 

Laagvliegoefening of luchtbescherming QRA

Straaljagers van Defensie maken regelmatig oefenvluchten boven Nederland. Als een straaljager over komt dan kan het dus een oefenvlucht zijn. Zo zijn er speciale laagvliegoefeningen die alleen op de laagvliegroutes en in de laagvlieggebieden worden uitgevoerd. Zwolle ligt net buiten een laagvlieggebied. Deze start op de Veluwe.

In Nederland staan ook altijd 2 F-16’s klaar om het Nederlandse luchtruim te verdedigen. Zij komen bijvoorbeeld in actie als een onbekend vliegtuig boven Nederland vliegt. Dit heet een Quick Reaction Alert.

Luchtbeschermingstaak tijdelijk naar Volkel door ijzel

De Nederlandse F16’s staan opgesteld op Vliegbasis Volkel of Vliegbasis Leeuwarden. In verband met de ijzel in het noorden kon de QRA taak niet uitgevoerd worden vanuit Leeuwarden.

Door het vocht in de lucht en de lage temperatuur zet ijs zich direct na de start af op het vliegtuig.  De romp en vleugels worden dan bedekt met een laag ijs, waardoor de vliegveiligheid in gevaar komt. Ondanks dat de start- en landingsbanen op Leeuwarden dus ijsvrij worden gehouden, is de volledige QRA-taak (quick reaction alert) daarom tijdelijk overgeheveld naar Vliegbasis Volkel in Brabant. Dat betekent dat daar zolang deze weersomstandigheden aanhouden 2 vliegers, 2 technici en 2 bewapende F-16-gevechtsvliegtuigen permanent klaar staan.

 

 

 

 

 

 

Back to top button