Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Twee Celeanum leerlingen naar Kazachstan en Azerbeidsjan voor IT en Scheikunde Olympiade

Max Meijer uit klas 5 en Marit Fiechter uit klas 6 van het Gymnasium Celeanum in Zwolle worden maandag 22 juni gehuldigd door het ministerie van Onderwijs vanwege hun prestaties tijdens nationale olympiades. Marit werd onlangs vierde bij de Scheikunde Olympiade en Max derde bij de nationale Informatica Olympiade.

Beide mogen door naar de internationale olympiades in Bakoe (Azerbeidzjan) en Alma Ata (Kazachstan). De rector, Caren Japenga: “Dit is wel heel uniek. Maar liefst twee leerlingen van onze school zijn doorgedrongen tot internationale olympiades. Ik ben ontzettend trots op allebei!”

Ter voorbereiding op de internationale olympiade moeten beide nog flink aan de studie. Marit krijgt nog een training van de Rijksuniversiteit Groningen en Max krijgt elke week van de organisatie van de Nationale Informatica Olympiade een weekprogramma opgestuurd. Iedere dag moet hij een paar uur programmeren. Een computerprogramma kijkt na of hij het goed heeft gedaan. Max is tot nu toe tevreden: “De opgaven zijn best moeilijk, maar ze gaan goed en ik vind het leuk om te doen.” Zijn vakantie zal Max doorbrengen op een camping met goede wifi!

Max plaatste zich na twee voorrondes als 15e en laatste voor de landelijke finale van de Nationale Informatica Olympiade. Slechts de eerste vier winnaars van de landelijke finale mochten door naar de internationale wedstrijd. Omdat het resultaat van de voorrondes meetelde, maakte Max niet veel kans. Maar tijdens de finale bleek Max zich gerevancheerd te hebben en hij eindigde als 3e en mag nu dus door naar de internationale olympiade. Max: “Het was erg spannend of ik de finale zou halen. Ik stond er namelijk niet zo goed voor, maar het is gelukt!”.

Ook de nationale scheikunde Olympiade bestond uit meerdere rondes. In de eerste ronde streden 6000 leerlingen uit heel Nederland met elkaar. 100 daarvan mochten door naar de tweede ronde en uiteindelijk mochten 20 leerlingen door naar de eindronde. Slechts vier deelnemers mogen door naar de internationale olympiade, waarvan Marit er één was. Ook zij was helemaal beduusd van de uitslag.

Huldiging door ministerie van Onderwijs

Max en Marit worden vanwege hun Olympiade-prestaties maandag 22 juni gehuldigd door het ministerie van Onderwijs. Het ministerie huldigt die dag alle winnaars van de nationale olympiades (aardrijkskunde-, biologie-, informatica-, natuurkunde-, scheikunde- en wiskundeolympiade) en diegenen die namens Nederland gaan deelnemen aan een internationale olympiade. De bijeenkomst is in Amsterdam van 14.00 – 17.30 uur in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29.

Olympiade school

Het Gymnasium Celeanum mag sinds 2014 het keurmerk Olympiadeschool voeren. De Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) kent dit keurmerk toe aan scholen die door middel van deelname aan Olympiades laten zien dat zij extra aandacht hebben voor talentontwikkeling in het bètaonderwijs. Olympiades zijn landelijke en internationale wedstrijden voor middelbare scholieren waarbij het gaat om inhoudelijke vakkennis. Het Celeanum stimuleert door middel van een speciaal aangestelde Olympiade-coördinator de deelname aan olympiades actief.

Gerelateerde artikelen

Back to top button