112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Man veroordeeld voor aanranding zorgverlener in GGZ instelling in Zwolle

Zwolle – De rechtbank Overijssel heeft vandaag een Somalische man veroordeeld voor de aanranding van een zorgverlener. De verdachte is schuldig bevonden aan aanranding en schennis van de eerbaarheid. Het incident vond plaats op 5 mei 2022 in Zwolle, toen de psychiatrisch verpleegkundige zorg verleende aan de verdachte.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verschillende seksuele handelingen zonder toestemming van het slachtoffer. Hij betastte en kneep onverwachts in de billen en borsten van de zorgverleenster. Bovendien masturbeerde hij in haar bijzijn en gebruikte hij expliciet seksueel getinte taal, zoals het uitspreken van de woorden ‘lekker kontje’.

Op 5 mei 2022 heeft de verdachte op zijn kamer van een GGZ instelling in Zwolle, zijn ontblote geslachtsdeel getoond en zichzelf afgetrokken, in het bijzijn van de zorgverleenster.
De rechtbank benadrukte dat dergelijke feiten ‘gevoelens van verontwaardiging en onveiligheid in de samenleving teweegbrengen’. Het feit dat de verdachte lijdt aan schizofrenie en psychotische belevingen heeft, zoals blijkt uit een reclasseringsrapport, is meegenomen in het vonnis.

Als gevolg hiervan werd de verdachte veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. Mocht hij deze straf niet naar behoren uitvoeren, dan wordt deze vervangen door dertig dagen hechtenis. Een gevraagd contactverbod komt er niet. Volgens de rechter is een contactverbod niet uitvoerbaar is, gezien de afhankelijkheid van de verdachte van zorg vanwege zijn ziekte en zijn verblijf bij de GGZ instelling. ‘Het psychiatrisch verpleegkundige werkt ook bij de zorginstelling, wat de uitvoering van een contactverbod bemoeilijkt.’, aldus de rechter

Gerelateerde artikelen

Back to top button