112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Turbulente dag voor actievoerders KOZP in Zwolle

Zwolle – De Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstratie die vandaag in het Ter Pelkwijkpark zou plaatsvinden is op het laatste moment afgelast. Rond half twee zaterdagmiddag verzamelde zich de groep Theater voor Iedereen bij het politiebureau in Zwolle. In afwachting van een busrit naar het Ter Pelkwijkpark waar ze een demonstratievak toegewezen hadden gekregen. Zover kwam het echter niet. De actiegroep kreeg van locoburgemeester René de Heer te horen dat de demonstratie alsnog verboden werd. Op basis van de actuele politiesituatie kon de gemeente en de politie de veiligheid van de KOZP actievoerders niet garanderen.

Confrontatie Roggestraat

Ondanks het verbod op demonstratie is de actiegroep toch te voet de stad ingegaan. Bij de Roggestraat kwam het alsnog tot een confrontatie met pro-piet groeperingen. Deze hadden zich vooraf al verzameld bij het demonstratievak bij het Ter Pelkwijkpark. De demonstranten van Theater voor iedereen zijn uiteindelijk onder politiebegeleiding de stad uit gevoerd.

KOZP

Storm Vogel, aanvoerder van de actiegroep ‘Theater voor Iedereen’, laat via Facebook weten absoluut niet te spreken te zijn over de handelswijze van de gemeente en de politie: “Gek genoeg (of juist helemaal niet) komt de dreiging van de pro pieten en zijn zij al wel de binnenstad binnengelaten. Het laat wederom zien dat het recht van de agressor harder wordt verdedigd dan het grondrecht van de bezorgde burger. De rechtstaat laat zich weer van zijn ware kant zien. We hebben alles volgens de regels gespeeld, de gemeente en politie zijn al de hele week tijd aan het rekken en obstakels aan het opwerpen zodat wij ons amper kunnen mobiliseren. Tot vannacht 12 uur hebben zij het gerekt, om ons vandaag met een duidelijk vooraf al bepaalt (getuige het tijdstip op het document) verbod alsnog onze vrijheid te ontzeggen.”

Dubbel gevoel

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle kijkt met een dubbel gevoel terug op de dag: “We vandaag een stevig besluit moeten nemen. De afgelopen dagen is er alles aan gedaan om een demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas op een veilige manier mogelijk te maken. Vanmiddag bleek uit politieinformatie dat de risico’s te groot waren en we de veiligheid van de demonstranten niet konden garanderen vanwege een georganiseerde tegenreactie. Daarom hebben we vlak voor de aankomst van Sinterklaas besloten om de demonstratie niet door te laten gaan. We hebben de demonstranten dit besluit op de verzamelplek medegedeeld. Later die middag ontstond er een kans op een confrontatie, deze is met behulp van de politie voorkomen. Verder is het Sinterklaasfeest in Zwolle zonder voorvallen verlopen”.

Politie in de stad in verband met onrust rondom verboden anti-pieten demonstratie Theater voor Iedereen (KOZP) – Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button