Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Trampoline en kleuterbadje vanaf nu ook op gemeentegras

Gemeente Zwolle start met een proef waarbij bewoners meer ruimte krijgen om particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte te plaatsen. Het gaat dan om onder andere plastic glijbaantjes, huisjes, trampolines en zwembadjes . Bewoners en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid.

Speeltoestellen, die door particulieren in speelgoedzaken of bouwmarkten zijn aangeschaft, zijn volgens de wet niet geschikt voor gebruik in de openbare ruimte. Eigenaren kregen daarom meestal het verzoek om deze toestellen de verwijderen. “Wij geven nu meer ruimte aan bewoners om bijvoorbeeld plastic glijbaan of trampoline in de openbare ruimte te plaatsen. Dergelijke kleine initiatieven vergroten de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte door en voor bewoners”, verklaart wethouder Filip van As.

Veiligheid

Eigenaren van de speeltoestellen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en plaatsing van het toestel. De gemeente treedt alleen op als zij een onveilige situatie constateert.

Om het bewoners makkelijk te maken speeltoestellen op een veilige manier te plaatsen en de kans op overlast en ongevallen te beperken, heeft de gemeente een paar richtlijnen opgesteld. Zo moet het toestel heel zijn en ver genoeg af staan van de straat of andere speeltoestellen. Bewoners zorgen zelf voor draagvlak in de buurt en lossen eventuele problemen samen op.

Speeltoestellen die  op of in de grond zijn vastgezet, moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Gemeente Zwolle communiceert de spelregels via de Wijzer en de eigen website. Bewoners die vragen hebben over de veiligheid van hun speeltoestel, kunnen contact opnemen met hun wijkbeheerder. De proef duurt in eerste instantie tot na de zomer van 2015. Hierna besluit de gemeente, op basis van reacties en ervaringen, hoe zij in het vervolg omgaat met particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte.

Gerelateerde artikelen

Back to top button