Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Topensemble Calefax speelt Bach

Academiehuis de Grote Kerk - 17 oktober

Zwolle – Na het succes met meesterpianist Hannes Minnaar op 1 en 2 juli is het opnieuw gelukt een hoogwaardig Bach-programma naar Zwolle te halen. Op zaterdag 17 oktober concerteert het befaamde rietkwintet Calefax in Academiehuis de Grote Kerk. Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers met wereldwijd een ongekend goede reputatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Ter gelegenheid van hun 35-jarig jubileum speelt Calefax repertoire van hun nieuwe album Bach’s Musical Offerings met twee meesterwerken van Bach: zijn Musikalisches Opfer en de Von Himmel Hoch-variaties.

Muzikaal offer

Van 1747 tot aan zijn dood in 1750 werkte Johann Sebastian Bach aan zijn muzikale nalatenschap. Eén van die werken was het Musikalisches Opfer. Bach wilde met deze partituur ‘geleerde’ kunst presenteren. Het waren geen werken voor de alledaagse muziekpraktijk. Ein Musikalisches Opfer bevat naast een schitterende triosonate ook twee Ricercares (soort fuga’s) voor klavecimbel en een aantal canons voor variabele bezettingen. Raaf Hekkema, saxofonist van Calefax, bewerkte het geheel voor rietbezetting.

Bezetting

Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en speciaal voor hen geschreven composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting bestaande uit Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot). Zonder uitzondering meesters op hun instrument. Bachs Musikalisches Opfer bevat een Ricercare die maar liefst zesstemmig is en daarom wordt de bezetting aangevuld met hoboïst Arthur Klaassens.

Reputatie

Calefax houdt al 35 jaar een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Overal ter wereld inspireren ze jonge blazers die in hun voetsporen treden. Eerdere Bach cd’s werden wereldwijd lovend ontvangen. Zo nam het ensemble in het verleden eigen arrangementen op van Die Kunst der Fuge (2000) en de Goldbergvariaties (2011). Door de muzikale lijnen onder vijf rietblazers te verdelen winnen met name Bachs klavierwerken aan zeggenschap en klankrijkdom.

Veilig bezoek

Het team van Academiehuis de Grote Kerk heeft in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan in het veilig laten verlopen van concerten. Voor het concert in de grote ruimte worden slechts 120 kaarten verkocht. Met dat aantal in de grote, hoge kerk is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd. Meer informatie en kaarten via www.academiehuis.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button