EconomieNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Topcentrum E-commerce blijft groeien in regio Zwolle

Zwolle – De E-commercesector staat te springen om goed gekwalificeerd personeel. Webshops en dienstverlenende bedrijven hebben de komende jaren gemiddeld per bedrijf tussen de vijf á tien nieuwe goed opgeleide werknemers nodig om te blijven ontwikkelen en aan de klantvraag te kunnen voldoen.

Om hierin te ondersteunen, zijn tientallen bedrijven, de 21 gemeenten uit de regio Zwolle, de provincies Flevoland en Overijssel en vijf onderwijsinstellingen twee jaar geleden een samenwerking aangegaan onder naam Topcentrum E-commerce. Zo start de opleiding E-commercemanager met ingang van september op een tweede mbo. En wordt hard gewerkt aan een tweejarige E-commerce opleiding op Windesheim.

Half 2016 is het Topcentrum opgericht met als doel om onderwijs en bedrijfsleven aan elkaar te verbinden, kennisdeling én samenwerking, en de regio Zwolle als ‘de E-commerce regio van Nederland’ op de kaart te zetten. Waar gestart is met 18 bedrijven, bestaat het Topcentrum op dit
moment uit 35 bedrijven, waaronder grote namen als Wehkamp, CameraNu, Travelbags, Tradecast en Rabobank. De vijf onderwijsinstellingen; Deltion, Cibap, Friese Poort, Landstede en Windesheim waren vanaf het begin al betrokken.

Kennisdelen

Ook in 2019 gaat het Topcentrum zich vol inzetten op het delen van kennis. Het Topcentrum heeft als ambitie alle docenten kennis te laten maken via de basiscursus E-commerce en bij te scholen via specifieke verdiepingscursussen. Jan-Ernst van Driel, voorzitter van de stuurgroep van het
Topcentrum, vertelt: “Vijf expertteams, bestaande uit docenten en medewerkers van de bedrijven, werken hard aan de ontwikkelingen van het onderwijs. Ze doen dit aan de hand van de thema’s Ondernemerschap, Logistiek, Digital Design, ICT en Online Marketing. Een mooi resultaat is dat we al circa 300 studenten hebben opgeleid voor deze bloeiende bedrijfstak. Het is slechts een kwestie van tijd dat de eerste studenten en zij-instromers beschikbaar komen.”

Daarnaast organiseert het Topcentrum ieder jaar een groot aantal masterclasses. Tijdens de netwerkbijeenkomsten praten ze elkaar bij over de laatste trends die voor zowel docenten, studenten en het bedrijfsleven interessant zijn. Jan-Ernst van Driel: “Ook worden dit jaar een aantal
grote events georganiseerd. Zo worden ondernemers van het Topcentrum in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan een studiereis naar China.”

“Alleen ben je sneller, samen kom je verder,” besluit Jan-Ernst, “Het Topcentrum is altijd op zoek naar nieuwe leden. Bedrijven die graag samen willen optrekken, bij willen blijven op kennis en in contact willen komen met het onderwijs, moeten zeker lid worden van Topcentrum E-commerce.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button