Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Toon Hagen bespeelt het Leeuwenbergh orgel tweemaal op de sterfdag van Bach

Zwolle – 28 juli is de sterfdag van Johann Sebastian Bach. En op deze dag brengt Toon Hagen tweemaal een gevarieerd Bachprogramma. Hij bespeelt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis de Grote Kerk om 19:30 én om 21:30. Deze tweeede ‘by night’ editie is toegevoegd omdat het eerste concert nu al bijna is uitverkocht. Bach is ongetwijfeld de grootste componist allertijden en verdient op deze gedenkwaardige datum uiteraard een even gedenkwaardig avond. Het oeuvre van Bach is veelzijdig. Bach zelf was organist. Daarmee biedt het orgelrepertoire van Bach keuze te over om een gevarieerd programma samen te stellen. Dit kunnen we met een gerust hart toevertrouwen aan organist Toon Hagen, de Zwolse Bachvertolker bij uitstek.

De concerten openen met de melancholieke ‘Fantasie in c’. “En de prachtige fuga die daarop aansluit is als het ware een wilskrachtig antwoord”. Aldus Toon Hagen. Het programma vervolgd met: ‘Christ, der du bist der Helle Tag’. De variaties bij dit avondlied van de nog jonge Bach vormen een prachtige eenheid. De toonsoort is f moll, een donkere toonsoort die we later in het programma weer tegenkomen bij “Von Gott will ich nicht lassen”. In beide werken is er op geheel eigen wijze sprake van een muzikale verbeelding naar het verlangen naar het licht. Een bekend werk van Bach in het programma is de Toccata in F. Een eindeloze dans. Toon hagen: “Geen vanzelfsprekende vrolijkheid, hij bevrijdt zich lijkt het. En in Fuga hoor ik dat ook: Het gaat allemaal niet zonder kleerscheuren maar het komt goed.”

Deze concerten zijn onderdeel van de Zwolse Zomer Orgelconcerten in Academiehuis de Grote Kerk. Op de website www.academiehuis.nl is meer informatie te vinden over deze concerten en de werken die gespeeld worden. Daar zijn ook de kaarten te koop. Per concert zijn er 100 tickets te verkrijgen zodat iedereen op veilige afstand van elkaar van het prachtige Leeuwenbergh orgel kan genieten. Het volgende concert is op 25 augustus. Dan is de Nederlandse toporganist Jan Jansen te gast.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.
Back to top button